Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бисер Петков: Случаят с насилието над деца в Габрово не е показателен

30 януари 2018, 10:00 часа • 1797 прочитания

"Случаят в габровския дом за деца с увреждания "Хризантема" безспорно е неприятен и неприемлив, но той не е показателен за всичките 281 центъра за настаняване на деца с увреждания. Не е показателен и не го заслужават всички 5  хиляди души, които работят в центровете, които от личен опит твърдя, че влагат сърце и душа в работата си."

Това каза в интервю за bTV социалният министър Бисер Петков.

"Разликата с Могилино е голяма защото за тези години се направи много. Не само децата се преместиха, но и новите услуги отговарят на определени критерии, те са разположени в комуникативни места, в оживени квартали и са придружени с много съпътстващи услуги. Проблемът е с манталитетът и отношението, защото в част от тях персоналът е преместен от голямата институция – проблемът е свързан с обучението и професионалната квалификация. Министерството ще предприеме мерки за стартиране на един голям проект за повишаване на квалификацията на персонала. Около 6 хиляди, работещи в центровете да преминат обучение. Тази година ще има и нови стандарти за социалните услуги", обяви още социалният министър.

По думите му случаят с „Хризантема“ е повод отново да започне дебата с участието на НПО и с основния доставчик на тези услуги - българските общини. 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес