Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без участието на Първанов АБВ подкрепи Плевнелиев за изборен референдум

23 февруари 2015, 13:32 часа • 11385 прочитания

Изразихме пълно съгласие с предложението на президента относно провеждането на изборен референдум в неговите три пункта. Това каза Борислав Борисов от АБВ след среща при президента, предаде БГНЕС. На нея не присъства лидерът на АБВ и президент на България в периода 2002-2012 Георги Първанов.

Eлектронно гласуване е възможно, но на първия етап ще бъде машинно съобразно техническите възможности. Рано или късно гласуването ще бъде електронно, каза Борисов. Според АБВ задължителното гласуване има едно неосопоримо предимство – намаляването на корпоративния и купения вот. "Третият елемент мажоритарен избор – съотношение 50% мажоритарен 50% пропорционален вот с преференции. Това е възможно при едно според нас задължително условие, особено при местните избори – прагът на перференциалния вот трябва да стане по-висок", обясни Борисов.

Припомняме и какво точно предложи президентът преди вече над една година:

1. Въпрос: Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?

2. Въпрос: Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

3. Въпрос: Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Във връзка с предложението беше съставена и гражданска инициатива, водена от проф. Георги Близнашки преди да стане служебен премиер. Комитетът, воден от служебния премиер проф. Георги Близнашки и подкрепен от ГЕРБ, внесе 571 612 парафа за референдум. Според проверката на ГРАО обаче 108 286 от тях са невалидни. Близнашки се обърна към съда, тъй като председателят на 42-рото Народно събрание Михаил Миков на практика не позволил поправки и възможност да се съберат необходимите поне 500 хил. подписа. В момента делото е във ВАС.

На срещата с президента стана ясно, че според АБВ най-важната реформа, която трябва да се направи, е съдебната реформа. "Няма как тази реформа да се направи, без да бъдат направени някои промени в Конституцията. Те са свързани от една страна с промени в съдебната система, от друга страна промените в Конституцията са необходими в един по- частен случай, а именно разширяване на правомощията на президентската институция”, коментира проф. Борислав Борисов. По думите му по време на консултациите при президента са били засегнати теми в областта на енергетиката, националната сигурност и пенсионната система.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес