Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без дебати и единодушно депутатите тръгват да борят с връзкарството в администрацията

30 март 2016, 19:20 часа • 2541 прочитания

Правната комисия в парламента прие за минути и без дебати на първо четене промени в Закона за държавния служител, които целят да се намали шуробаджанащината в родната администрация.

Промените минаха с 10 гласа "за", нямаше депутати "против", като само Филип Попов и Чавдар Георгиев от БСП се въздържаха.

Законопроектът в комисия беше представен от вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, който на няколко пъти обясни нуждата от подобни промени. Според него предложените изменения до голяма степен ще преустановят заобикалянето на конкурси при назначаване на нови служители в администрацията.

Основният текст, предложен от кабинета забранява назначаването на нови служители по заместване и за преназначаване на свободна длъжност на наетите по заместване лица, които не са преминали успешно централизирания етап на конкурса.

От МС предлагат още и забрана за преназначаване на лица, назначени на непълно работно време на длъжности, които са определени за заемане на пълно работно време, както и за назначаване на ръководна длъжност на непълно работно време.

Предложенията регламентират и провеждането на два етапа при конкурса за постъпване на държавна служба. Първият, централизиран етап, е провеждането на тестове за определяне нивото на общите компетентности и основните познания, необходими за заемане на държавна служба.

Вторият специализиран етап е за определяне нивото на специфичните компетентности и професионалните и деловите качества на кандидатите, необходими за заемане на конкретна длъжност в съответната администрация.

Централизираният етап на конкурса ще бъде организиран от Института по публична администрация (ИПА) като валидността на резултатите от него ще бъде три години.

Кабинетът предлага и служителите в държавната администрация да не могат да заемат ръководна длъжност, ако не са преминали успешно тест за определяне нивото на общите компетентности и познания, необходими за заемането на конкретна длъжност.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес