Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Бавните" БТР-и за Украйна: МО с план как да ускори следващите военни пакети

21 февруари 2024, 10:16 часа • 2538 прочитания

Бронетранспортьорите от България за Украйна се бавят, защото целият процес преминава през Международния координационен център на НАТО. Това обясни пред БНТ зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Още: Ученията на НАТО по границата с Русия и ще се бием ли с хутите: Говори зам.-министърът на отбраната

Забавянето

В началото на февруари министърът на отбраната Тодор Тагарев обяви, че 100-те БТР-а с отпаднала необходимост са готови и ще тръгнат към УКрайна. Страната ни търсеше партньорска държава, която да плати за транспорта, и председателят на Комисията по отбрана в парламента Христо Гаджев заяви, че Великобритания се е съгласила.

Само че близо три месеца след ратификацията на споразумението с Киев се оказва, че БТР-ите още не са потеглили към борещата се срещу руската агресия страна. Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев бе един от хората, отправили най-остри критики за забавянето.

Още: Българските БТР-и още не тръгват за Украйна: Защо?

Обяснението на Министерство на отбраната

"Те са на склад. Вътрешната процедура по извозването на излишните БТР-и на жандармерията на територията на страната завърши – събрани са на едно място, в София. От гледна точка на вътрешна логистична операция, мероприятията по събирането на техниката на едно място са завършени от сили на българската армия", каза Запрянов на 21 февруари.

"Що се отнася до транспорта към Украйна – завършен е процесът на договаряне на транспортирането на техниката от Международния координационен център на донорството. Има сключен договор между държавата спонсор и фирмата – ще бъде жп фирма от Румъния. Изчаква се тя да обяви графика за извозване. За българския участък от извозването ще бъде наета БДЖ – като подизпълнител на румънската компания", обясни зам.-министърът на отбраната.

100% от финансирането е външно, посочи той. "Международният координационен център се ползва не само от България – голяма част от помощта за Украйна минава през него", добави Запрянов, но уточни, че има процедури, които отнемат време.

Още: Тодор Тагарев: Рисковете нарастват, има хипотеза Путин да победи и да продължи с агресивната си политика

Защо три месеца се събират всички БТР-и?

Събирането на БТР-ите се извършва за един месец, посочи зам.-министърът.

"Процедурата е следната: ние заявяваме тези БТР-и на Международния координационен център - три пъти идваха техните експерти, за да планират това количество техника като пакет за транспортиране как да бъде организиран. После организират процедура за намиране на транспортна фирма, след това - процедура за намиране на средства, които да се използват за транспортирането, после се договарят с транспортната фирма. И при първия, и при втория пакет беше така", обясни Запрянов.

Още: Пентагонът: Без помощта на САЩ Украйна ще трябва да избере кои градове да задържи

Мерки за ускорение

"Очакваме много скоро правителството да обяви следващия пакет и в Министерството на отбраната много сериозно разсъждаваме да променим подхода", призна той.

Снимка: БГНЕС

"Освен пътя през Международния координационен център, да се опитаме да използваме и национално финансиране с вътрешна процедура и да сравним като време кое е по-бързо. Като цена почти ще бъде едно и също. Ще трябва финансиране от националния бюджет, но ще трябва и вътрешна процедура в съответствие със Закона за обществените поръчки (ЗОП). Разбирането, че ако е вътрешна процедура, един тир ще поеме техниката и ще я извози, е погрешна, защото ще изпаднем в хипотезите на процедурните стъпки, които ЗОП изисква. Но може би при наше финансиране срокът може да се окаже по-кратък. В МО разглеждаме тази опция, за да ускорим. Украйна се нуждае бързо от помощта, която сме подготвили", заяви Запрянов.

Още: БТР-ите от САЩ не са на части: Денков опроверга слухове за проблем при "Страйкърите" (ВИДЕО)

Снаряди за Киев?

Той посочи, че чрез ВМЗ-Сопот сме деблокирали голямо количество стари снаряди. Заводът "започва да ни връща по договора новопроизведените снаряди, което създава условия, след като към края на март новите партиди пристигнат в българската армия, да създадем деблокиране на още стари бойни припаси, които по същия път могат да бъдат изпратени чрез ВМЗ или друга фирма (на Украйна)".

Базата на НАТО край Ямбол

МО вече планира във войсковия район в Кабиле, край Ямбол, да бъде изграден временен лагер за Многонационалната бойна група на НАТО. Това предизвика необяснимо остра реакция от кмета на града Валентин Ревански: Ямбол готви референдум заради лагера на бойната група на НАТО край Кабиле.

Няма път назад - каза директно Запрянов. "Ще се изграждат изцяло български съоържения и ще се дислоцира бойната група на НАТО, съставът ѝ ще се увеличи с няколкостотин души. Трябва спешно да разположим палатки там, докато се извършват инфраструктурните проекти – те обаче ще бъдат възложени на Агенцията на НАТО за поддръжка, тъй като капацитетът на МО е ангажиран изцяло с инфраструктурата на „Граф Игнатиево“. Да, това ще се случи. Говорим за български казармен район, в който ще има международно разполагане", обясни зам.-министърът на отбраната.

Глас от мнозинството за БТР-ите за Украйна

Темата за воъръжението за Украйна бе коментирана по-късно и в парламента. „В последните часове доставката на бронетранспортьорите е форсирана много и се надяваме Украйна да ги получи максимално бързо. Не само бронетранспортьорите, а и другото въоръжение“, каза депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес