Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Барозу: Ако България не беше в ЕС, сега проблемите с Украйна щяха да са и български

07 април 2014, 15:00 часа • 26776 прочитания

Европа не дава политически приоритет на проекта "Южен поток", както настояваше Русия, защото проектът може да е различен, но доставчикът е същият, в лицето на "Газпром". Tова заяви председателят на Европейската комисия Жозе Барозу в отговор на въпрос на заместник-председателя на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов за отношението на ЕК по проекта "Южен поток", съобщиха от ГЕРБ.

Барозу коментира още, че, отказвайки политически приоритет на "Южен поток", Европа може да даде приоритет на проект за газ от Азербайджан, през Италия. Това може да стане факт само ако Азербайджан устои на руския натиск.

По време на разговора с Барози Цветан Цветанов заяви, че лидерът на ПЕС Сергей Станишев говори само и единствено как всички проблеми от последните две години били по вина на правителствата на ЕНП. Не беше обаче засегната темата за избухването на кризата и защо социалистите масово дойдоха на власт. Заместник-председателят на ГЕРБ даде за пример Испания и Гърция. В отговор Барозу подчерта, че точно във време на криза, десните правителства са били реален гарант за стабилността и сигурността в Европа.

"Ето защо казваме на България да бъде много предпазлива, например при реализирането на газовите връзки с Русия, за сметка на други връзки, които могат да осигурят диверсификация на българската енергетика. Затова от огромно значение беше историческото решение за приемане на България и Румъния в Европейския съюза, Ако те не бяха в ЕС, сега, освен проблеми с Украйна, щяхме да имаме проблем и с България, и с Румъния, където Русия щеше да е влязла, за да разшири влиянието си. Има хора в България, не от ЕНП, които са агенти на Русия. Сега има реалната възможност ЕНП да гарантира стабилност и сигурност в България и Румъния, и в целия регион", заяви още Жозе Мануел Барозу .

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес