Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БАН си извоюва още пари, правителството официално даде нови 15 млн. лв.

03 януари 2018, 11:57 часа • 667 прочитания

Правителството одобри проект на споразумение между Министерския съвет и Българската академия на науките.

С него двете страни се договарят да работят съвместно за по-силно обвързване на научната дейност и финансирането на БАН с конкретни обществено значими, секторни или институционални задачи, като същевременно започнат обсъждане на принципите за финансиране на Академията.

Документът предвижда на БАН да бъдат предоставени допълнително 15 млн. лв. за 2018 г. за сметка на планираните в централния бюджет средства за наука. Те ще бъдат разпределени между звената на БАН въз основа на резултатите и оценката за научната дейност.

До решението за отпускане на допълнителни средства за учените се стигна, след като те проведоха поредица от протести, защото според тях средствата, които им дава държавата ги обрича на гибел.

Академиците дори си написаха програма за протестни действия по време на българското председателство на Съвета на ЕС и спуснаха черни знамена над фасадата на сградата си.

В едно от последните заседания на правителството за изминалата година, след среща между ръководството на БАН и премиера Бойко Борисов, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев обяви, че Академията ще получи допълнителни 15 млн. лева, които ще бъдат за сметка на планираните в централния бюджет разходи за научни изследвания и ще бъдат разпределени между научните звена на БАН.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес