Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БАН представи иновации за борба с коронавируса пред Министерския съвет

10 март 2020, 10:31 часа • 7539 прочитания

Две иновации за борба с коронавируса представиха учени от БАН пред Министерския съвет, където днес (10 март) се провежда заседание на правителството.

От обяснението стана ясно, че едната иновация представлява молекула, която може да помогне за лечението на коронавирус, а втората касае защитата с маски.

Първата иновация е дело на фирма "Микар 21" и тя работи по нея от 4 години. Представлява минимолекула за обработка на коронавирус, като се касае не специално за COVID-19, а за всички проучени от науката щамове – досега, преди китайския вирус, те бяха 7. От лаборатории в Европа има положителни отзиви и до 2 месеца се очакват клинични изпитания, заяви Костадин Петков, председател на Надзорния съвет на София Тех Парк.

"Смятаме, че до края на годината, когато се пусне българският суперкомпютър, ще може да се моделира достатъчно точно и да се предвиждат последиците от всякакви такива критични ситуации", каза още Петков за ситуацията с коронавируса.

Втората иновация е де факто готова. Представлява активен въглен от костилки на кайсии, който може да се слага на маски за предпазване. Въгленът има много добър абсорбиращ ефект що се отнася до гъбички, микроби и вируси, уверяват от БАН. Премиерът Бойко Борисов призна, че за маските родно производство има проблем – няма активен въглен, а е нужен. От БАН обаче имат продукт от костилки на кайсии, който е готов и може да се използва промишлено. Още: "В Министерски съвет се влиза само с маска и след измерена температура".

Мерки

Началникът на Националния кризисен щаб за коронавируса професор д-р Венцислав Мутафчийски уточни, че съветът вече ще възприема подход за обявяване на мерки в два основни типа - за зони с инфекция и зони без инфекция. Няма нужда от прекалено крути мерки за зони без доказана инфекция - най-вече трябва да се спазва социалната дистанция, т.е. метър- метър и половина при общуване. "Единствено може би трябва да има въздържание за зали с много хиляди места", каза началникът на Кризисния щаб, предвид и недоволството в сектора на културата. До утре, 11 март, ще бъдат изготвени предложения какви мерки да се вземат в зони с инфекция и в зони без инфекция.

Мутафчийски изрично подчерта, че децата са най-малко засегнати от коронавируса, на което Борисов реагира с: "Радвам се, те са бъдещето".

Мутафчийски се обяви против полеви тестове за коронавирус, защото дават много фалшиви резултати - и положителни, и отрицателен. Затова и трябват лабораторни тестове. Според него, световната практиката е, че трябват поне 6 часа, за да се установи дали някой е болен от коронавирус или не.

Стана ясно и, че в 18:00 часа днес, 10 март, ще има извънреден Европейски съвет, но в конферентен разговор по интернет. Предотвратен е и опит за износ на 7500 маски от България тази нощ.

"Започваме да губим всеки ден десетки милиони. Само от горивата загубата ни е 15%", каза премиерът и прогнозира, че "ще се вкараме в такава тежка финансова и стопанска криза, че трудно ще излезем", визирайки с това изречение "света".

Борисов уточни и, че ще иска от ЕС 130 млн. евро за екипиране на "Гранична полиция" в случай на внезапна мигрантска криза.

Още: "Италия - в центъра на коронавируса, по света има над 3000 нови болни"

"Японски правителствен екип от учени: Коронавирусът едва ли ще изчезне с топлото време"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес