Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БАН: Има напрежение между нас и министъра, не между нас и НИМХ

02 ноември 2018, 09:00 часа • 2465 прочитания

"Напрежение между БАН и НИМХ няма, има напрежение има между нас и министъра. Искрено се надявам то да бъде потушено. Предполагам, че министърът има невярна информация. Вчера погледнах изявлението му, има неща които не зная къде са се появили." Това каза Константин Хаджииванов, заместник-председател на БАН.

По думите му никога не е имало спор НИМХ да остане в БАН, а как да се извърши по най-елегантния начин този развод. "Имахме договорка, че учените, които искат да останат в БАН, ще останат - със съответните си активи", каза още Хаджииванов в интервю за bTV.

"Нашият протест е срещу това, че изведнъж, без ние да очакваме, в Закона за бюджета на страната се появяват едни преходни и заключителни разпоредби, които въобще не им е там мястото", допълни зам.-председателят на БАН.

От Академията се притесняват, че имуществото и архивът, без да са се договаряли за него, както и всички останали права и задължения, минават към МОН. "Няма нито един текст в защита на тази договорка за хората, които искат да останат в БАН", коментира още Хаджииванов.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес