Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атанас Запрянов и посланикът на САЩ обсъдиха напредъка за F-16 Block 70

27 септември 2024, 16:09 часа • 350 прочитания

Министърът на отбраната Атанас Запрянов се срещна днес, 27 септември, с американския посланик у нас Н. Пр. Кенет Мартен. Двамата подчертаха много доброто ниво на сътрудничество в областта на отбраната, обявиха от ресорното министерство.

Акцент по време на разговора бяха текущите модернизационни проекти за Българската армия. Обсъден бе напредъкът по проектите за придобиване на нов тип боен самолет F-16 Block 70 и за нова бойна машина на Сухопътните войски: Първа среща България-САЩ за напредъка по договора за "Страйкър"-ите: Какво стана ясно?

Още: F-16 идват, а само двама наши пилоти ще са минали целия курс: Говори авиационен експерт (ВИДЕО)

В срещата участваха още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министрите Радостин Илиев и Аделина Николова.

Българските и турските специални сили проведоха съвместна подготовка

Формирования от 86 група "Специални сили" от състава на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на Българската армия и от Командването на специалните сили на Турските въоръжени сили проведоха успешно съвместна подготовка на специализирания учебно-тренировъчен комплекс (СУТК) "Црънча".

Още: Военният министър каза какви са отзивите за българите в КФОР

В рамките на две седмици българските и турските оператори от специалните сили отработиха съвместни задачи по огнева, тактико-специална, военномедицинска и инженерна подготовка. Всички задачи и съвместни тренировки приключиха успешно, като участниците демонстрираха високо ниво на оперативни способности, отлична мотивация, съвместни действия и работа в екип, съобщиха от Министерството на отбраната.

Снимка: МО

Съвместната подготовка имаше за цел да уеднакви процедурите при планиране и организиране на специални операции, както и да допринесе за укрепване на взаимодействието и двустранното сътрудничество на различни нива между специалните сили на двете държави.

Съвместната подготовка завърши с тактико-специално занятие, на което бяха проверени и оценени действията на българските и турските формирования от специалните сили при изпълнение на съвместни задачи. В рамките на занятието операторите демонстрираха нивото на своята подготовка пред извънредния и пълномощен посланик на Турция в България Н. Пр. Мехмет Саит Уянък. Пред командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев посланикът  изрази своето задоволство от проведената тренировка и демонстрираните съвместни действия от българските и турските тимове и пожела успех на всички участници в подготовката. От своя страна генерал-майор Явор Матеев изтъкна, че освен добри войници, военнослужещите от двете държави трябва да бъдат и добри съседи и приятели.

Още: Източният фланг на НАТО и помощта за Украйна: България с дейно участие на срещата на Б-9

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес