Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атанас Славов: Радев няма основание да бави освобождаването на Гешев

12 юни 2023, 19:11 часа • 1980 прочитания

Президентът Румен Радев няма основание да спре процедурата по освобождаването на Иван Гешев от длъжността главен прокурор. Това заяви правосъдният министър Атанас Славов, цитиран от БГНЕС.

ВСС отстрани Иван Гешев от поста главен прокурор

Президентът няма срок, в който да издаде указа, но няма законови и конституционни пречки за произнасяне в разумен срок, посочи Славов. Той е категоричен, че няма основание за държавния глава да спре процедурата по освобождаването на Гешев. "Трябва да фокусираме вниманието си върху държавния глава. Мотивите на ВСС са ясни", посочи Славов.

"Основният въпрос е злоупотребата с правомощия и това, което мнозина граждани, организации и политически формации говорят отдавна - политизация на прокуратурата - това е основното, което мотивира решението на ВСС", категоричен е Славов.

Той коментира и информациите за натиск срещу членове на ВСС и български магистрати, като ги определи като крайно притеснителни. Повтори, че ще се проведе отделно заседание на Съвета по въпроса. "Това само показва, че големият въпрос за съдебната реформа е на масата и НС ще трябва спешно да се занимае с него", каза правосъдният министър. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес