Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атанас Илков: Няма възможност сигнал за изборно престъпление да бъде прикрит

27 септември 2024, 23:17 часа • 590 прочитания

"Колегите натрупаха достатъчно опит в организирането на избори през последните две години и разчитам на техния професионализъм, за да се оправдае доверието на гражданите". Това каза в "Панорама" по БНТ служебният вътрешен министър Атанас Илков.

Министърът обясни, че всеки един сигнал за изборни престъпления се въвежда веднага в географската информационна система на МВР. Следи се постоянно колко са сигналите, откъде са и работи ли се по тях. "Няма никаква възможност да не бъде заведен сигнал, той да бъде прикрит и да не бъдат извършени необходимите действия", увери той.

Още: МВР се хвали с редица мерки срещу купения и контролиран вот

На въпрос защо не е казал пред парламента кой е купувал гласове на предишните избори, Илков обясни: "По този начин аз трябваше да открия предизборната кампания, освен това бях поставен пред условията да наруша няколко закона, обявявайки тази информация. Важно е да съберем достатъчно данни и годни доказателства, не е по-важно точно коя партия е купувала и аз да я оповестявам - не е редно".

България си е написала домашното по отношение на сухопътния Шенген, и то много добре - изпълнила е всички критерии, категоричен е министърът. "Имам ежеседмични онлайн срещи с моя колега от Румъния - водим разговори за това какво предстои да изпълним, така че да бъдем единни в нашите позиции и действия и да покажем на ЕС, че вървим съвместно и постигаме всичко онова, което е като изисквания", каза той.

Още: МВР взима мерки за спокойни и сигурни избори

Имаме прекрасни отношения с Турция и съвместните ни действия са намалили мигрантския поток със 70% спрямо миналата година, каза още Атанас Илков. Полицията е действала съгласно правомощията си в случая с шофьорката, чиято книжка бе отнета, след като дрегер отчете положителна проба за наркотици, а се оказа, че жената е пила лекарство. Министърът обаче призна, че служителите са можели да действат "по-човешки" и да не я държат 12 часа на стол в районното.

Още: Сваленият клип на Цанов за Пеевски: YouTube не видели проблем. А МВР и прокуратурата?

"Представете си ако ние не бъдем толкова взискателни към водачите, които употребяват алкохол и наркотични вещества, дали бихме постигнали резултатите, които постигаме в момента? Ние работим с технически средства, с които работят много европейски държави. Те са по-прецизни, защото ако не усвояват наличието на този опиат в кръвта, няма да установят и наличието на марихуана при водачите, които са употребили и после се качват в автомобила. Ние търпим много критики за това, че се отнемат свидетелства на водачи, които са употребили лекарства и които техническото устройство ги отчита", категоричен бе Илков.

Още: Спад, но само статистически: МВР отчете 23% по-малко сигнали за купуване на гласове

Той заяви, че предпочита да има "100 недоволни" с отнети книжки пред болката на семейства, загубили близките си в катастрофи. "Ако пред мен има една везна и на едната сложим болката и страданието на близките и недоволството от другата страна, при условие, че имаме 60 загинали по-малко от тежки ПТП, кое ще надделее - недоволството на 100 човека или тъгата и болката на тези хора, които са загубили близки в катастрофи? Аз се срещам с тези хора. Аз виждам тъгата в очите на хората и предпочитам да има някои недоволни, отколкото да има хора, които да изпитват болка и страдание, защото това е много тежко", каза Атанас Илков.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес