Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Атака" е внесла проекторешение за продължаване на строителството на АЕЦ "Белене"

22 ноември 2013, 16:43 часа • 32306 прочитания

"Атака" е внесла проекторешение за продължаване на строителството на АЕЦ "Белене". Проектът, внесен на 21 ноември в деловодството на парламента, беше раздаден на журналистите днес, предаде БТА.

В него се предлага да се отменят двете решения на Народното събрание, свързани с централата - от 29 март 2012 г. за прекратяване на строежа и от 27 януари 2013 г. по повод проведения референдум. Тогава НС отново подкрепи решението на МС за спиране на проекта "Белене".

Според мотивите на вносителите обстоятелствата след тези решения коренно са се променили и е станало ясно, че е била допусната грешка за спирането на проекта. Те припомнят и че на националния референдум преобладаващата част от гласувалите са се произнесли "за" "Белене".

Междувременно България беше привлечена да отговаря по арбитражно дело и съществува опасност от тежки финансови санкции за страната ни, мотивират се от "Атака".

Ядреният проект бе прекратен с мотива, че държавата не разполага със средства, с които да го финансира, а не са се появили стратегически инвеститори, които да се включат в строежа. След спирането на АЕЦ "Белене" в края на март 2012 г. руският изпълнител на дейностите по проектиране, изработка, доставка, монтаж и пускане в експлоатация на двата реактора – "Атомстройекспорт", заведе в Париж арбитражно дело за 1 млрд. евро заради поръчано, изработено и неплатено от "Националната електрическа компания" оборудване за АЕЦ "Белене". Изслушванията на двете страни се очакват следващото лято.

Освен продължаване на проекта "Белене", от "Атака" искат одържавяване на електроразпределителните дружества и възобновяване на дейността на "Кремиковци".

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес