Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Асен Василев каза ще подкрепят ли кабинет на ГЕРБ и какъв трябва да е следващият премиер

27 септември 2024, 08:35 часа • 1395 прочитания

Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Подкрепя се правителство с ясна програма, приоритети и ако могат да ги реализират. Логиката първия прави кабинет не се прилага. Това каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев в ефира на Нова телевизия.

„Клоновете на мафията се сбиха 2021 г., а нас ни нямаше. ИТН спечелиха два пъти изборите и двата пъти не направиха правителство. ГЕРБ спечелиха четири пъти, но и те не направиха кабинет. Само ние направихме две правителства и това беше много трудно“, аргументира се той.

ОЩЕ: Асен Василев алармира: МРРБ не отпуска авансово пари на общините

Василев добави, че коалиция с ГЕРБ не е единствената възможност. „Началото на едно правителство не е да седнеш с някой да се разбереш, защото сте си приятели. Началото са политики“, каза той.

Василев отново постави условие да бъдат приети антиконституционните закони. „Но ГЕРБ не го приемат, защото така е удобно на Бойко Борисов. Как да работим с тези хора?“, попита съпредедателят на ПП.

ОЩЕ: Асен Василев: Нашата финансова политика помогна на младите семейства да имат повече деца

„Всеки път, когато сме формирали правителство, сме поставяли първо закони, посоки и цели, с а след това сме търсили кой ще ги подкрепи, за да станем нормална европейска държава“, каза той.

По думите му следващият премиер трябва да е икономист или юрист. „Очевидно вътре в партиите такъв човек не може да се намери. Всички политически партии трябва да търсят човек. Нямаме никой наум, който да извадим от задния джоб“, обясни Василев.

ОЩЕ: ГЕРБ за трите антикорупционни закона: "Продължаваме промяната" взривява всички възможности за редовно правителство

Относно разцеплението в ДПС и попитан чия страна биха взели – на Доган или на Пеевски, Василев каза, че трябва да се спазват законите и те не могат да зависят от телефонни обаждания. „Пеевски е ясен – при него всичко става по телефона, редят се постове по телефона, гази се закона. Въпросът е другото ДПС, което подпомагаше Пеевски толкова години, иска ли да спазва законите“, обясни той.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес