Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Асен Василев: Хартията, която се подписва с ГЕРБ, нищо не значи

25 октомври 2024, 08:30 часа • 2301 прочитания

Твърдо не – много ясно сме заявили, че Делян Пеевски не трябва да бъде в никакво правителство. Държавата трябва да се управлява по закони, а не чрез обаждания по телефона. Това заяви Асен Василев, кандидат за депутат от ПП-ДБ и бивш финансов министър.

Преди да тръгнем да редим правителство, ГЕРБ да докажат две неща – че са се отървали от влиянието на Делян Пеевски и най-накрая, след 4 години, да тръгне съдебната реформа, подчерта Василев. Той заяви, че заради нежеланието на ГЕРБ да приемат 3 антикорупционни закона, са блокирани много пари по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Не може да има и състезание за нов главен прокурор само с 1 кандидат, добави Василев.

Преди да се приемат антикорупционните закони, не можем да вървим напред – конкретно правилата за избор на ръководство на Антикорупционната комисия, продължи Василев. Изрично той каза и, че в сегашното закондодателство не си защитен при подаване на сигнал за корупция, ако става въпрос за преди 1 май, 2021 година. Три думи трябва да се променят, подчерта съпредседателят на ПП. Трябват действия – да се приемат трите антикорупционни закона, действия трябват, подчерта Василев.

По думите му, тези закони не се приемат, защото Пеевски не позволява на ГЕРБ. ГЕРБ да вземат една от бухалките на Пеевски – шефа на КОНПИ, така ще докажат, че заслужават доверие, е тезата на Василев (бел. ред. - Антон Славчев беше запазен като ръководител на КОНПИ с помощта на ГЕРБ след гласуване в парламента): "Даже на думи не могат да се откачат от Пеевски". Попитан за Даниел Лорер и как каза, че Пеевски се е променил за добро, отговорът беше, че очевидно Пеевски не се е променил: Прокуратурата още мълчи за рекордно голямата тераса по "Апартаментгейт"

"Вие шегувате ли си? Това ми изглежда, че като някой да не е в час" - така Асен Василев коментира темата Бойко Борисов да е следващият премиер, ако ГЕРБ има 80 или повече депутати в новия парламент. Той категорично изключи такова развитие и препрати към ГЕРБ да кажат дали Бойко Борисов е управлявал за всичко Мария Габриел. Със сигурност списъкът с министри за ротацията на сглобката не беше предложен от Мария Габриел, повтори Василев за пореден път: Мария Габриел е най-красивото лице на мафията в България

Никой не може да гарантира, че равноотдалечен премиер "не може да бъде хванат", но това е най-добрият шанс - това каза Асен Василев за формулата за управление на ПП-ДБ. И пак повтори - няма 18 млрд. лева дефицит в бюджета, на толкова възлизат исканията на всички министерства и държавни чиновници. Само че на финансовия министър това му е ролята - да чуе какво искат и да го коригира да е разумно.

Асен Василев и факторът "Пеевски"

Василев не отрече срещите си с Йордан Цонев, описан като "човека на Пеевски". Говорили сме и сме работили по структурата на бюджета, каза той. И повтори, че проблемът с Пеевски е, че иска да управлява цялата държава като звъни по телефона.

"Ако "Възраждане" подкрепят закон, който е смислен, нямам проблем. Ако БСП подкрепят закон, който е смислен, нямам проблем", каза още Василев. И веднага уточни - с "Възраждане" управление не може да има, защото те искат да вървим към Москва - т.е. фундаментално различие с ПП-ДБ.

Икономиката ни върви напред, защото ние направихме последните 4 бюджета, 46 000 души са дошли повече в България, отколкото са я напуснали, посочи Василев. Factcheck посочва , че върналите се българи са малко над 5000. "Както и да ги броим, за пръв път имаме повече върнали се в страната България, отколкото са я напуснали. Миналата година имаме най-ниското ниво на смъртност, откакто НСИ я брои", изброи Василев, като каза и, че за пръв път има увеличение на родените деца на годишна база, макар и с малко. Вдигнаха се доходите, улеснява се отглеждането на деца, 20 млн. лв. планираме да се отделят за безплатни лекарства за деца, добави Василев.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес