Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Асен Василев гарантира, че бюджетът ще бъде приет преди 31 юли

08 юни 2023, 11:35 часа • 1476 прочитания

Финансовият министър Асен Василев пое ангажимент в Народното събрание, че ведомството му ще внесе проекта за държавен бюджет максимално бързо, така че да има време за обсъждания в парламента и до 31 юли да има приет бюджет.

"Що се отнася до това какви политики ще бъдат заложени, това зависи от съответните министри, с които в рамките на следващите 2 седмици ще изговорим за какво има пространство, какви политики могат да бъдат заложени и обезпечени, така че пак да се разположим, според кесията си, в рамките на 3% бюджетен дефицит", каза той.

Днес депутатите с мнозинство подкрепиха решение, с които до 31 юли се позволява на държавата да прави разходи и трансфери в рамките на събраните приходи. Финансовият министър Асен Василев заяви, че през последните две години хазната се е разполагала "според кесията си", което ще се запази и в Бюджет 2023. Още: Денков заговори за нов бюджет за 2023 година с по-нисък дефицит

Василев обясни, че настоящото решение е необходимо, за да осигури време за изработването на проектозакона за тазгодишния бюджет. В хазната има десет милиарда лева, коментира още финансовият министър.

"Така че всякакви приказки за фалит са абсолютно несъстоятелни. Причината да разглеждаме този удължителен закон не е защото няма пари, а защото трябва да имаме право да ги харчим", каза той.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес