Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Антикорупционната комисия така проверила Пеевски, че повече никой не можел да направи

30 септември 2018, 10:00 часа • 11267 прочитания

Ако имахме доказателства срещу някой депутат, щеше да има обвинения. Сигнали имаме, работим – нали не очаквате да ви разкрия подробности? Това заяви председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев, коментирайки собствените си думи през тази седмица, че имало много сигнали срещу народни представители в Антикорупционната комисия.

Георгиев заяви и "имахме" в отговор на питане дали е имало сигнал срещу Делян Пеевски. Имахме проверка, в която събрахме огромен обем доказателства, но няма нищо незаконно. За този човек няма нито един ред за нищо незаконно, каза председателят на КПКОНПИ. Повече от това няма кой в тази държава да направи, категоричен беше Георгиев пред bTV.

На изричен въпрос дали Пеевски е толкова чист или просто има много добри адвокати, председателят на КПКОНПИ този път застъпи тезата, че няма нищо незаконно и че Пеевски бил един от най-големите данъкоплатци в България.

Нашумели знакови случаи

Законът не ни дава време да удължаваме срока. Ако обаче г-н Трайков представи декларация с достатъчно доказателства относно имуществото си в следващите две седмици, тогава няма да има производство, заяви Георгиев по случая с бившия икономически министър и настоящ столичен общински съветник Трайчо Трайков, като преди това обаче каза, че това щяло да важи в тримесечния срок, в който подготвят производството и то влиза в съда. Самият Трайков вече изрази съмнение, че КПКОНПИ ще се интересува от аргументите и доказателствата, които той би предоставил и добави, че за тази комисия не съществуват никакви давностни срокове и ограничения съгласно правото и законодателството.

Не можем да проверим всичко и няма откъде да знаем например, че богат твой чичо е починал в Америка и ти е оставил наследство, даде пример председателят на КПКОНПИ. И беше категоричен, че Трайков е дошъл лично в Антикорупционната комисия и се е запознал с доказателствата. Как така не е наясно, като обжалва, попита Георгиев.

Същевременно Георгиев обяви, че друг обвиняем по делото "EVN" – бившият финансов министър Симеон Дянков, лично му се обадил и решил да съдейства. Председателят на КПКОНПИ обясни как получили от САЩ следното пояснение – „вероятно това лице е женено”, което било много чудно, защото в България имало доказателства и факти, че е женен.

Не изпълняваме поръчки – смятаме приходи и разходи, как можем да измислим приход, който го няма? С тези думи председателят на КПКОНПИ опита да докаже, че Антикорупционната комисия не е инструмент за политически поръчки.

Пламен Георгиев повтори отново, че по случаите "Арабаджиеви" и "Миню Стайков" законът дава на КПКОНПИ време от 1 година за проверка. Затова събраното като доказателства дотук било дадено на прокуратурата, защото тя можела да наложи запор по-рано от КПКОНПИ, а комисията трябвало да прави повече проверки включително на неща, защитени с банкова тайна. Възможно е да имаш, възможно е да нямаш – аз от много време се опитвам да кажа, че работим само с документи, измъкна се Георгиев от въпроса възможно ли е да правиш контрабанда години наред без политически чадър.

За случая "Десислава Иванчева", председателят на КПКОНПИ попита следното – какво правят тези пари в автомобила ѝ? Много разговори сме записали между г-жа Иванчева и между посредника г-н Дюлгеров (бел. ред. – бившият кмет на район "Младост" Петко Дюлгеров), повече от 10 тома разговори, добави Георгиев. Той беше категоричен – разследването на толкова сложен случай приключило само за няколко месеца и за него Иванчева е поискала и получила дар, който не би следвало да има.

Антикорупционно образование

И по тази тема председателят на КПКОНПИ защити идеята си още от детската градина "да се обучават" децата що е то корупция и че е лошо нещо. В Германия например било така – идвал полицай в детската градина и говори на кукла, която децата много харесвали, за да видят малките „как се случват нещата”. В Хонконг пък още през миналия век имало проучване, което показало, че според 97% било нормално да има корупция, за да функционира държавата, но след 20-30 години програма в образованието вече над 83% от жителите на Хонконг били абсолютно нетолерантни към корупцията.

Според Георгиев българският модел за борба с корупцията прилича на румънския. Превенцията се съчетава с борбата срещу корупцията, заяви председателят на Антикорупционната комисия.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес