Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Андрей Гюров потвърди номинацията си и обяви, че очаква подкрепа само от ПП, БСП и ДБ

23 март 2022, 15:31 часа • 2295 прочитания

"След проведени дискусии и срещи с всички парламентарни групи се съгласих моята номинация за шеф на БНБ да бъде издигната от името на "Продължаваме промяната". Очаквам подкрепата на БСП и "Демократична България" и да влезем в една истинска аргументирана дискусия за бъдещето на народната банка".

Това обяви в кулоарите на парламента председателят на парламентарната група на най-голямата партия Андрей Гюров и допълни, че е убеден в качествата и опита си да преведе Българската народна банка през трудните мигове:

"В момента се намираме в един изключително важен момент, в който предстоят да се вземат трудни решения за бъдещето на финансовата система на страната с години напред. Очакваме приемане на България в Еврозоната и очакваме повече прозрачност в управлението на банката. Категорично не трябва да се повтарят историите с КТБ, ББР и други подобни скандални случаи", обяви още кандидатът за нов гуверньор.

Гюров увери, че на този етап няма трусове в коалицията:

"Нека народните представители да преценят кой от двамата кандидати е по-добър за този пост", като така хвърли ръкавицата към другия кандидат за шеф на банката Любомир Каримански.

Припомняме, че по-рано днес коалицията на практика отново се разцепи, след като не успя да излезе с единна номинация за нов гуверньор на Българската народна банка. Съуправляващата партия ИТН настоя и самостоятелно излъчи именно Каримански за шеф на банката, а според медийни спекулации той вече е договорил подкрепа за себе си от опозиционните партии. 

Простите изчисления показват, че с тези заявки подкрепата за Андрей Гюров би възлязла на точно 109 гласа в пленарна зала (от депутатите на "Продължаваме промяната" - 67, БСП - 26 и "Демократична България" - 16). Ако се потвърдят слуховете, че другият кандидат - Любомир Каримански ще бъде подкрепен в зала от опозицията, то той би получил останалите 131 гласа в своя полза (от депутатите на "Има такъв народ" - 25, ГЕРБ-СДС - 59, ДПС - 34 и "Възраждане" - 13).

И още: Какви са мненията на останалите членове от коалицията, каква е биографията на кандидатите и защо битката се очертава да е сложна и дълга?

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес