Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Андрей Гюров: Коалиционните партньори трябва да решат от коя страна да застанат

29 юни 2022, 19:58 часа • 2053 прочитания

"Що се отнася до заявките на "Има такъв народ", не можем да очакваме ръководството на ИТН, които пробиха дупка в лодката на управлението, сега да поставят условия. За сметка на това парламентарната група и индивидуални представители на ПГ, които ние виждаме, че имат доста различно мнение за състоянието на нещата и за това как оттук нататък трябва да продължат те търсят контакт с нас, за да обмисляме бъдеща формула на управление". Това каза пред bTV председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

"Не знаехме за решението на Кирил Петков да отзове 70 руски дипломати, то не е на господин Петков, а е решение на външно министерство, повтори той думите на Лена Бориславова, началник на кабинета "Петков".

 

Кирил Петков за руските дипломати: Решението не е мое, дойде след Съвет за сигурността и три доклада на ДАНС (ВИДЕО)

Кирил Петков за руските дипломати: Решението не е мое, дойде след Съвет за сигурността и три доклада на ДАНС (ВИДЕО)

 

По думите му дори след изгонването на тези 70 дипломати и технически сътрудници на руското посолство, в Русия ще има 5 пъти по-малко български служители, отколкото руски в България. "Тук виждаме една много сериозна непропорционалност на представителството. Толкова много руски служители в България, ние не виждаме голям резултат от тяхното присъствие и работа в България в посока подобряване на дипломатическите и икономически отношения. Както знаете, България беше една от първите държави, на които Русия спря газа. Тоест, тяхната работа на българска територия в крайна сметка не доведе до нищо положително", каза още той.

"От друга страна виждаме много икономически, политически и дори хибридни атаки, в които се разпознава руския акцент, така че, ако погледнем обективно на ситуацията и проследим процеса, по който е взето това решение, мисля, че ще бъде ясно, че то е направено изцяло в интерес на България и тогава коалиционните партньори трябва да решат от коя страна да застанат – в защита на българския интерес или в защита на интереса на чужди държави", заяви Андрей Гюров.

От ПП към Нинова за Кирил Петков: Да преосмислим позициите. В прерогативите на Петков е да изгони чужди дипломати

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес