Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анастас Герджиков излиза в платен отпуск за предизборната кампания

04 октомври 2021, 15:20 часа • 2821 прочитания

Ректорът на Софийски университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков е подал заявление за отпуск от 4 октомври до 21 ноември 2021 г. Това съобщиха от пресцентъра на учебното заведение пред репортер на Actualno.com.

Припомняме, че инициативен комитет, начело на който е бившият депутат от ГЕРБ Радомир Чолаков издигна кандидатурата на Герджиков за президент и полк. Невяна Митева за вицепрезидент. Те са подкрепени от партията на Бойко Борисов, а от ДПС също заявиха подкрепа при евентуален балотаж. В края на миналата седмица конситуционалистът Пламен Киров заяви пред медията ни, че няма пречка Герджиков да е кандидат за президент, но трябва да подаде молба за отпуск.

В периода, в който отстъства, той ще бъде заместван от тримата заместник-ректори, които и до този момент имат пълномощно да го представляват – доц. Георги Вълчев, проф. Елиза Стефанова и проф. Васил Маринов. Президентските избори, в които Герджиков ще участва са насрочени за 14 ноември, а евентуален балотаж ще е на 21 ноември.

В съобщението се уточнява, че става дума за платен отпуск, защото проф. Герджиков има голям брой дни неизползван отпуск, а в такива случаи практиката в Софийския университет е да се взема платен отпуск при всяка възможност, за да се намали размерът на бъдещото обезщетение за невзет отпуск. 

Според чл. 161 на Изборния кодекс кандидат, който е държавен или местен орган или заема служба в администрацията на държавен или местен орган, с изключение на кандидат за общински съветник, задължително ползва по свой избор неплатен служебен отпуск или платен годишен отпуск за времето от регистрацията до обявяване на резултатите от изборите.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес