Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анализатори: Вероятно ще има правителство на ГЕРБ, ДПС и ИТН

12 юни 2024, 22:15 часа • 1576 прочитания

„Така се оказва, защото те (бел. ред. ГЕРБ, ДПС и ИТН) имат желание да направят правителство. Останалите обясняват в какви конфигурациите не биха влезли с този или онзи“, каза политологът доц. Стойчо Стойчев в „Лице в лице“ по bTV.

„Мисля, че ще направят правителство и това ще е правителство на ГЕРБ в крайна сметка. Струва ми се, че ще има правителство и с него ГЕРБ ще се опита да убеди обществото, че той сам ще реформира собствения си модел на управление“, каза от своя страна проф. Георги Лозанов.

Още: Политолог: ЕНП ще натисне ДБ да се отцепи и да управлява с ГЕРБ (ВИДЕО)

Според Лозанов изненадата на изборите партия „Величие“ отвлича вниманието от основното. „Аз бях чувал нещо, но в сферата на екзотиката и конспиративните теории. Много се надявам, че това продължава да е така. В момента около „Величие действително има шум и раздвижване, но е малко кученцето в картината. Всички се занимаваме с „Величие“, а през това време не виждаме картината – тя е, че върнахме политическия часовник в 2019 г.“, каза проф. Георги Лозанов.

Още: Божидар Божанов: Много грешки направихме, имаше проблеми в кампанията ни

Според Стойчев темата корупция вече е изместена от дневния ред на обществото. „Виждаме, че има отстъпление от листата на ПП-ДБ. Липсата на подкрепа за тази платформа и гласуване за всякакви други партии, които не приоритизират този въпрос показва, че очевидно излиза извън дневния ред на масата. Нещо друго идва на преден план – някакви конспиративни теории, налудничави твърдения или нещо друго. Вотът се разпределя ту между партиите на статуквото, ту между някакви нови субекти с ексцентрично поведение“, посочи доц. Стойчев.

Още: Главчев зове да се състави правителство възможно най-бързо

Наблюдава се и голям отлив от лявата политика като цяло, смята Стойчо Стойчев. По думите му втората позиция на ДПС в парламента дава сериозни позиции за заявките на Делян Пеевски. „Той преди се задоволяваше с влияние върху т.нар. скрита власт. Сега напоследък и то това стана след влизането в списъка Магнитски, той доби голямо желание да бъде от централните публични фигури и този партиен резултат помага. Ние направихме огромен експеримент на тези избори да видим какво ще стане, ако една партия си постави за лидер санкциониран по Магнитски политик и какво става – вдига вота, това е резултатът от експеримента“, каза проф. Лозанов.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес