Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анализ: ИТН не могат да изкарат такъв резултат без чужда помощ

05 април 2023, 11:23 часа • 13949 прочитания

Новият парламент вероятно ще има по-дълъг живот, поне до местните избори наесен, защото „има потенциал за повече мнозинства – поне две-три“. Депутатите обаче трябва бързо да започнат да работят и да решават натрупалите се през последните месеци важни обществени проблеми.

Около това мнение се обединиха политолозите доц. Мария Пиргова и проф. Росен Стоянов в ефира на Euronews Bulgaria. И двамата смятат, че редовно правителство по-скоро ще има с мандата на първата сила след изборите в неделя – ГЕРБ.

"Интересна ще е формулата на правителство, сигурна съм, че ще има правителство, дали партиите ще се включат в него, какво ще бъде - експертно или техническо. То може да удържи по-дълго време", каза Пиргова.

Според нея Бойко Борисов ще „успее да привлече готови партньори от ДПС и БСП“. По думите й на изборите ГЕРБ заедно с ДПС „са осигурили участието на „Има такъв народ“ в новия парламент, защото тази формация не би могъл да изкара такъв резултат без чужда помощ“.

ОЩЕ: "Резултатът ни ще се повиши, подписвам се под това": Как хартиената бюлетина не помогна на БСП?

„ИТН ще изиграе своята роля на саботьор, на размътващ парламентарното пространство от всички страни“, смята Пиргова.

Проф. Росен Стоянов пък прогнозира, че правителство ще бъде съставено доста трудно и предстои да се види какъв вариант ще изберат „Демократична България“, след „условието“ поставено им от коалиционния партньор „Продължаваме промяната“ във вторник – че няма по никакъв начин да се коалират с ГЕРБ. „Трябва да бъде конкретизирано максимално бързо какво имат предвид“, каза Стоянов.

Той определи като „доста рисков ход от страна на промяната, особено когато не познаваш в достатъчна степен своя нов партньор, негласен ултиматум поставят. Голямата политика е свързана с нещо повече от всекидневието и конюктурата, тъй че може да се окаже стратегическа грешка“.

ОЩЕ: Аламанов не изключва разпадане на коалицията ПП-ДБ

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес