Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Алибегов предупреждава: СЗО не каза край на пандемията

01 април 2022, 08:25 часа • 7115 прочитания

Ние отдавна очаквахме да се случи да няма ограничения, но изненадващ е начинът, по който се случи - има ли пандемия, обявен ли е край на пандемията. Изненадващо е това, че се отмени извънредната епидемична обстановка. Това заяви председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов пред БНТ. 

Алибегов отсече, че никой от СЗО не е казала край на пандемията, а дори ни предупредиха, че може да очакваме още. Хотелиерството и ресторантьорството ще се възстановяват в следващи години, очаква Ричард Алибегов.

Той определи като грешка отмяната на извънредната епидемична обстановка, а е на мнение, че е трябвало да остане. "Зимата може да се наложи бизнесът да бъде ограничен и няма да бъде обезщетен по никакъв начин, защото държавата няма основание да го направи", подчерта Алибегов. Припомняме, че в рамките на извънредното положение/обстановка хотелският и ресторантьорският бизнес получиха намалено ДДС - 9%, като това се запазва до края на 2022 година. Но сега Алибегов не пропусна да каже как от НАП търсели всячески един вид "да си върнат" държавната помощ.

Той е на мнение, че всичко ще е супер до септември-октомври и зимата може да се влезе в хипотезата като през ноември-декември миналата година. С отмяната на извънредната епидемична обстановка и махането на маските никой няма да се ваксинира от днес нататък, посочи Алибегов.

Алибегов оцени, че в последните години не сме се справили с овладяването на пандемията. Той е против носенето на маски от страна на персонала, тъй като осем часа трудно се издържало с предпазна маска. "Няма как да има ваксинация оттук насетне, защото в България са на мнение, че коронавирусът у нас свърши. Хората оттук нататък ще се държат така", коментира Алибегов.

Адвокатът по медицинско право Калина Михайлова добави, че при промяната в Закона за здравето е предвидена възможност само здравният министър или РЗИ-тата да въвеждат мерки. Те обаче не са съгласувани с редица други министерства и може да се наблюдава налагането на мерки, които са несъгласувани и некоментирани, изтъкна Михайлова. 

Всички украински бежанци, които пристигат в страната ще бъдат тествани, уточни Калина Михайлова във връзка с войната в Украйна. 

Още: Спад в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес