Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Александър Томов и Лъчезар Аврамов - кандидат-президентската двойка на БСД-Евролевица

10 септември 2021, 16:46 часа • 13167 прочитания

Българска социалдемокрация - Евролевица ще участва самостоятелно в предстоящите президентски избори и обяви на пресконференция в БТА кандидат-президентската си двойка: проф. Александър Томов - за президент и проф. Лъчезар Аврамов - за вицепрезидент.

"Регистрацията ще е на Българска социалдемокрация, но зад нея стоят и Движение "Заедно за промяна" и неправителствените организации, които съдържа то, както и редица български учени и професори, които подкрепят и издигат тази двойка", поясни Димитър Митев, главен секретар на партията.

"Ние сме кандидат-президентска двойка на знанието, на мъдростта, на спокойствието. Не искаме реванш, не искаме революция, искаме просто европейска и щастлива България", каза пред Actualno.com кандидатът за президент Александър Томов.

Това явяване, както поясни той - не е случайно: имаме реален провал на 45-я и 46-я парламент и е напълно реалистично, дори да има правителство при следващия, то да е слабо, противоречиво и отново да доведе до политическа нестабилност.

"Ще се борим докрай протестното движение да не бъде смачкано, каквато е сегашната тенденция. Искаме категорично да постигнем съгласие и да имаме правителство, стабилен парламент, ясно мнозинство в 47 Народно събрание", заяви Томов. 

"Няма нужда от президентска република. Има нужда от уплътняване и умножаване на функциите на президента в рамките на тази Конституция", категоричен е  Томов. "Без да сме фенове на идеята за президентска република смятаме, че ролята на президента трябва да се издигне и имаме конкретна програма", отбеляза той. 

Томов съобщи, че партията излиза с две програми – Програма за единение, която ще бъде представена до десетина дена и която ще е обръщение към всички политически субекти в страната и с Програмата за ускорено икономическо развитие, която се основава на на 14 стратегически проекта и е свързана с увеличаване на темповете на растеж, на доходите и на жизненото равнище. "Тази програма ще бъде част от нашата предизборна кампания", заяви той.

"Ние сме категорично против Борисов да се върне на власт поради огромната му роля за корупцията", каза още кандидат-президентът. "Искаме да откроим нова гледна точка за превръщане на България в регионален лидер", подчерта Томов.

Кандидатът за вицепрезидент - проф. Лъчезар Аврамов, който е изтъкнат учен с много постижения и признания, посочи, че България се намира в състояние като след война във всяко отношение – демографска катастрофа, икономическа разруха и най-лошото – интелектуална катастрофа. Той свърза това състояние на страната с дългото управление по тоталитарно-мутренски и заяви: "Трябват нови хора. Може би вместо генерали трябват професори. Поемаме такъв ангажимент".

Той отбеляза, че и двамата с кандидат-президента са много добре подготвени и че зад тях стои сериозен експертен потенциал.  Тяхна кауза е и издигането на ролята на науката, на образованието и на технологиите.

"Тази президентска двойка е символ на висока подготовка както в областта на образованието, така и в областта на законотворчеството вътрешната и външна политика на страната, изтъкна Димитър Митев. "Те са последователни борци срещу корупцията по висшите етажи на властта и притежават умения да прокарват мостове между различните политически сили в името на постигане на общи национални цели", изтъкна още той.

 

 

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес