Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Александър Томов: Готови сме да предложим работещи антикризисни решения

25 март 2022, 14:32 часа • 3031 прочитания

Аалтернативна антикризисна програма и широко ляво-центристко обединение готвят от партия Българска Социалдемокрация – Евролевица. Това съобщи на пресконференция в БТА лидерът на партията Александър Томов и съобщи, че конкретните предложения ще бъдат представени на 31 март.

Страната навлиза в много сериозна икономическа криза, намираме се в студена война, която е необичайна по своята жестокост, острота и ще има далеч отиващи последствия, посочи той. Според него очертаващият се нов световен ред ще бъде, поне в първите години свят на конфронтация и това директно засяга България в много голяма степен.

Почти всички български отрасли и сектори влизат в много сложна криза и ние не сме убедени, че досега правителството оценява дълбочината на тази криза, посочи Томов. По думите му енергетиката е поставена практически в колапс:. "Не е ясно на никого, поне на правителството ни как ще бъде плащането в рубли за руски газ, а друга алтернатива близка няма; самото правителство има противоречия между министъра на икономиката и финансовия министър дали трябва да се преговаря с Газпром, а самата енергетика не може да издържи, ако няма ясна алтернатива на досегашното положение". Практически Белене е закрит проект и там са заровени близо 3 милиарда и към момента няма никаква реална перспектива или проект за нови ядрени енергийни мощности в Козлодуй, добави той.

Всичко това предполага много големи реформи и не само в енергетиката, категоричен е Томов и отбеляза, че транспортът също изпада в директна криза и прогнозира че предстоят нови увеличения на цените и за градските, и за междуселищните, и за международните пътувания. Черно море вместо да е зона за търговия, ще е зона за противопоставяне и това ще продължи дълго, убеден е лидерът на Българска социалдемокрация-Евролевица.

Налагат се големи структурни реформи в икономиката и те трябва да са мащабни, не може да са частични или само в 1 – 2 сектора, категоричен е той. "Всичко това ни задължава да преминем в активна политическа дейност и разбира се, по убедителен начин да можем да удовлетворим изискването за национално единение около антикризисна програма в полза на българските граждани", заяви Томов.

Проф. Иван Станков алармира, че сме на върха на продължаващата от години криза в селското стопанство. "През тези 30 години най-страшното, което стана в българското животновъдство, е че тотално се ликвидираха много животни - 14.5 млн. животни са ликвидирани и този процес е безвъзвратен", посочи той. 

Всички животновъди в един глас се оплакват от жестока бюрокрация, изтъкна още професорът. "Нашият животновъд е най-малко животновъд – той трябва да седи на компютъра да следи сроковете за субсидии и пр.", изтъкна той и коментира, че бюрокрацията и отношението на чиновниците към малкия производител са страшни. 

Нямаме българска аграрна политика, ръководим се от Общата селскостопанска политика, която не ни устройва, заяви проф. Станчев и съобщи че партията разполага със сериозни разработки за българска аграрна политика.

При тази нова война и нова Берлинска стена, проблемът за изхранването се превръща в ключов стратегически проблем и без реформа в селското стопанство, без реформа в поземлената собственост, няма решение, предупреди Александър Томов, анонсирайки намеренията на партията да представи такъв закон.

"Проблемът с храните става стратегически за целия свят и нашия регион. Ако 8% е очакваната инфлация средно за България, за храните ще е 25%, алармира още Томов. Според него необходима е целева нишова стратегия за биопродукти и страната има възможност да влезе успешно на тези пазари.

Нямаме реално действаща КЗК, посочи още Томов. По думите му, КЗК е типичен пример за превръщане на независима комисия в придатък на изпълнителната власт. "Приближени на Бойко Борисов я оглавиха и когато е нужно мачка, когато е нужно си затваря очите", каза той по адрес на КЗК. "И КФН и КЗК и още няколко такива ключови елементи на нормалния пазарен живот са обезличени и подчинени на тоталитарната власт", констатира Томов.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес