Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Александър Николов: Има война срещу министерството на енергетиката

06 февруари 2022, 09:13 часа • 9826 прочитания

„Има координирана атака срещу националния интерес на България“, каза министърът на енергетиката Александър Николов на извънреден брифинг.

Припомняме, че бившият министър на енергетиката Румен Овчаров каза, че „Булгаргаз“ са сключили сделка за 60 хил. мегават часа природен газ с Румъния и остро критикува управляващите.

Николов определи това като координирана атака.

„През последните дни бяхме с колегите от министерството в Азербайджан. С безкрайна изненада през последните 24 часа от тази визита установихме, че докато сме извън България страстите относно "Булгаргаз" и спекулациите не спират, а напротив“, казва Николов.

Подробности за твърденията на Овчаров, вижте тук: Румен Овчаров за „Булгаргаз“: Това, което критикуват управляващите, сега го правят в по-големи мащаби

Той допълни, че е много интересно как в рамките на по-малко от 12 часа с абсолютно успоредна реторика се изказват както хора от градивната опозиция, така и бивш енергиен министър и бивш премиер, както и двама вицепремиери от „не толкова далечното минало“.

„Беше комуникирано също, че общият размер на сделките е 60 хиляди мегават часа, което е доста невярно. Общият размер на сделките е за 37 400 мегават часа“, каза още Николов.

Той уточни също, че когато тези количества се изтъргуват на средна цена от 150 лв. за мегават час става въпрос за сделка на стойност 5 милиона лева.

Министърът изнесе данни и за финансовото състояние на енергийното дружество. По думите му в „Булгаргаз“ има ликвидна дупка, която надхвърля 200 милиона лева. Задълженията им по дългосрочни договори са на стойност 650 милиона.

Делян Добрев обвини правителството, че води "Булгаргаз" към фалит

„За мен като групов говор и тези доста странни спекулации показват, че срещу енергийната политика на това правителство се води интересен подход, граничещ с война“, определи Николов. Той сравни ситуацията с преписване в гимназията, когато всички преписват грешно.

„Мениджмънта на „Булгаргаз“ влиза в контрол в петък. Ако някой смята, че в рамките на шест часа може да се реализира нещо драстично и критично, нека ми каже как това се прави толкова бързо“, каза министър Никилов.

„По време на срещата ни в Баку и точно преди стартирането на разговорите, подобни спекулации и изказвания от бивши и настоящи енергийни министри, вицепремиери и други считам за абсолютно координирана атака срещу националния интерес на България“, завърши Николов.

Споровете около „Булгаргаз” започнаха заради твърденията, че в петък за секунди от дружеството са продали 60 000 мегават часа природен газ на Румъния. От „Булгаргаз” отговориха, че количеството е 37 000 MWh. Всичко това породи въпроси, зададени от бившите управляващи и от експерти, които попитаха кои са били посредниците за извършването на тази сделка и защо е била необходима.

„60 000 са за събота и неделя. Ние сме направили някого милионер. 1,8 милиона евро! Веднага трябва да кажа, че са продадени през посредници. Не знам дали ще арестуват новия директор, не знам дали прокуратурата въобще ще направи нещо, но това, ако остане във въздуха след всички атаки, това означава двойни стандарти от типа – „стани да седна”, заяви Румен Петков от АБВ. 

В обвиненията се включиха и бившите управляващи.

„Ще докажем, че са крали в петък вечер. И то са крали с милиони. Война ще има в „Булгаргаз”, защото едните искат да вземат пътя на „копринката” 70-те лева на мегаватчас, който са плащали рушвет компаниите”, заяви Бойко Борисов.

От „Булгаргаз” отговориха с позиция. От дружеството обясниха, че е извършена проверка, която е показала, че заради обичайното по-ниско потребление през уикенда, от общия микс са реализирани излишните количества на газов хъб „Балкан”. Компанията я оставихме в отлично финансово състояние. Няма нито един лев, нито една стотинка задължения просрочени. Очакват се компенсациите от Министерство на енергетиката в размер на 100 млн. и до 12-то число трябва да се съберат около 300 млн. Тоест 400 млн. трябва да имат приходи”, заяви Николай Павлов.

От „Булгаргаз” обясниха още, че получената цена от извършените борсови продажби са по-високи от тези, ако излишните количества не са били освободени.

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес