Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Александър Николов: ЕС няма да се подаде на изнудване газът да се плаща в рубли

03 април 2022, 09:39 часа • 2520 прочитания

КЕВР не саботира Министерство на енергетиката по никакъв повод. В това увери енергийният министър Александър Николов пред БНТ.

Има вече входирано искане от страна на руския контрагент да се плаща газът в рубли. Подобно нещо няма как да се случи и ЕС да се подава на изнудване. Все още не мога да кажа с каквато и да е степен на сигурност какво и как ще се случи след месец април. Дали ще има механизъм да се разплаща газът в евро предстои да видим, коментира Николов. 

По думите му това, което се случва в Украйна я плащаме всички. Няма как при положение, че се използват всички възможни средства, да не включва и икономическия ефект. Това, което направиха КЕВР заедно с Булгаргаз в доста по-тежкия месец за отопление успяха да задържат цената от февруари месец, изтъкна Николов. 

Според него правителството е имало възможност за по-големи количества азерски газ, от които са се отказали. 

Около скандала Gemcorp има много неща, които целенасочено се пропускат, за да има такъв скандал. Първо, има подписан инвестиционен меморандум, което означава намерения, а не сделка. Второ - няма подписан документ единствено и само с Gemcorp, има и втора компания, която с казва "Ай Пи 3", обясни Николов.

Няма предложение на Gemcorp за участие в завод за батерии, категоричен е той. "Няма нищо свързано нито с батерии, нито се искат средства от ЕС, нито се искат каквито и да е държавни активи. Единственото заявено, са намеренията, че на фона на това къде се намира България, те са изразили намерение да участват в прехода", подчерта енергийният министър.

По думите му единственото заявено намерение от двете компании е изпълнение на анализ, който е направен за "Топлофикация София" - за да спре да трупа огромни задължения.  

Нито името на руски олигарх присъства в Gemcorp, нито пък американският посланик Херо Мустафа е сътрудничила в преговорите. Америански представител не е присъствал на подписването на документа, който е бил подписан публично пред журналисти, подчерта Николов.  

Николов заяви, че подкрепя насърчената от премиера Петков проверка на ДАНС. "Ай Пи 3" е компания, която се занимава с няколко типа иновативни технологии, критични за енергийната независимост.  

На срещите с правителството са присъствали много инвеститори, с всички сме работили по един и същ начин - да се представи България с всичките позитиви и възможности, на фона на случващото се в региона, каза Николов.  

"В следващите седмици предстои подписване на подобно споразумение с Israel Electric Corporation - най-голямото дружество, опериращо с енергийни активи в Израел. Предстоят разговори с инвеститори, които не са се насочвали към България повече от 10 години, каза още той.

Още: Александър Николов: Спирането на газа за Европа означава поскъпване на тока

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес