Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ал. Йорданов: Всяка антибългарска акция в Македония е със знанието и разрешението на властите

26 септември 2016, 08:30 часа • 3353 прочитания

Всяка антибългарска акция в Македония е със знанието и разрешението на властите. Това каза Александър Йорданов, бивш посланик на България в Македония. „Красимир Узунов наистина е един от най-добрите, да не кажа най-добрият изследовател на тази проблематика, доказателство за това е книгата му „Каймакъ-Чаланъ”, обясни Йорданов в интервю пред bTV.

„В Македония, за съжаление продължава политиката на антибългаризъм, самият македонизъм, както се нарича като доктрината е антибългаризъм – няма почивен ден”, допълни Александър Йорданов, като уточни, че той продължава и до днес, с малки изключения. „Същността му е да се отрича по всякакъв начин общият български народностен корен и да се променя народността и националната идентичността на починали хора.Нашият въпрос е, че не трябва да сменя етническата и народностна самоопределеност, които вече са починали. Те не правят само това, а както виждаме и поругават паметници”, коментира още той.

По думите му самата акция по разрушаването на българската плоча на Каймакчалан е ясно едно: „Всяка антибългарска акция в Македония е със знанието и разрешението на властите. Но във всички случи този Миленко не е отишъл самосиндикално”.

„Въпросът за законността е много важен. Ние трябва да постъпваме като европейци, а не като македонци. Недопустимо е българската страна да реализира действия, които могат да представляват нарушение на македонското законодателство. На мен ми е интересно дали българската страна е предприела дипломатически стъпки”, поясни той.

От своя страна Красимир Узунов, автор на книгата "Каймакъ-Чаланъ" и част от българската делегация, почела паметта на загиналите български герои на 20 септември 2016 г., заяви, че първо трябва да се определи къде точно е заложена плочата на върха Каймакчалан. Защо македонците мълчаха май месец, когато сложихме плочата, а проговориха септември, пак влизаме в предизборната им кампания, попита Узунов.

„Познавам Миленко и то от бурните години на началото на македонската демокрация. Миленко е спортен журналист и има собствено шоу. Беше осъден за издаване на фалшиви американски визи на 22-ма македонски граждани”, обясни той. По думите му Миленко не признава македонския президент Георги Иванов, а харесва президента на Република Сръбска Милорад Додик. „Не е толкова важно дори чукът на Миленко, защо ние пак влизаме в предизборната кампания на Македония – на 11 декември има избори. Защо те мълчаха май месец, когато сложихме плочата, а проговориха септември?”, коментира Узунов. „Кризата на безродието ще ги тласка в югоносталгията”, добави още той.

„На върха Каймакчалан има 3120 български войници и офицери. В сръбската костница, която е към параклиса „Св. Петър” на върха, предполагам, че костите са наши. Това е една от най-големите костници на България от Първата световна война. Нямам идея на колко не можахме да стигнем до имената, защото това е правено по санитарни книги , записвани от лекарите на самия връх. Тезата за македонизма е за отричане на еднаквостта. Това, което се случва с българските паметници и специално с военните, между другото чест прави на кралска Югославия, която не е пипнала български паметници. На практика думите на Стамболов, че Македония ще се окаже костницата на България, се оправдават. Вътре имаме 483 военни гробища”, коментира Узунов.

"На 16-ти септември по един начин посрещат сръбският президент, а на 20-ти ние сме оплюти, че отиваме там", обясни той.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес