Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Акад. Николай Денков вижда мястото на Асен Василев и Кирил Петков в бъдещ кабинет

28 април 2023, 08:23 часа • 8449 прочитания

"Как ще подредим кабинета е въпрос на нашите приоритети. Разбира се, че виждам мястото на Асен Василев като министър на финансите. Смятам за несправедливи атаките срещу него. Кирил Петков има изключителни връзки на европейско ниво". Това заяви депутатът от "Продължаваме промяната"-Демократична България" и бивш министър на образованието акад. Николай Денков пред bTV и спряган за евентуален премиер в техен кабинет. 

Припомняме, в медийното пространство се появи информация за част от спряганите имена в проектосъстава на кабинет на "Продължаваме Промяната - Демократична България":

- министър-председател - Николай Денков

- вицепремиер по еврозоната, Шенген, контрол и управление на службите - Кирил Петков

- вицепремиер по Плана за възстановяване и устойчивост и финансов министър - Асен Василев

- министър на вътрешните работи - Атанас Атанасов

- министър на външните работи - Весела Чернева

Всички имена за кабинет са слухове, няма решение все още, подчерта акад. Денков.

"Беше решено, че политически имена могат да участват. Експертен кабинет без политически лица ние не приемаме сериозно, защото някой трябва да носи политическа отговорност", каза Денков.

Той беше номинация за премиер с втория мандат от есента на миналата година, който беше връчен на "Продължаваме промяната". На въпроса дали би приел отново да е кандидат за министър-председател той отговори, че в момента работи по управленската програма.

От думите на Денков стана ясно, че до неделя най-вероятно ще бъде предложена програма на ГЕРБ-СДС, а след това ще се обсъждат имена за министри. От партията на Бойко Борисов поискаха до неделя да има яснота. 

"ГЕРБ имат и друг избор – ако искат да направят кабинет и да търсят други възможности за подкрепа. Техен е първият мандат. Винаги сме казвали, че вариантите са три – или ще намерим някакъв начин с ГЕРБ да съставим правителство, което не може да бъде коалиционно, или те като мандатоносители да потърсят друга подкрепа, или отиваме на избори", каза още Денков.

Още: ГЕРБ няма да подкрепят кабинет с министри Кирил Петков и Асен Василев

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес