Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ахмед Доган: ДПС е стратегическа инвестиция за стабилността и мира

24 април 2016, 14:29 часа • 1993 прочитания

"Последните 25 години показаха, че ДПС е една стратегическа инвестиция за стабилността и мира в България. В този смисъл българският етнически модел е уникален либерален проект, който тепърва ще бъде оценяван от Европа и света".

Това се посочва в приветствието на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, което беше прочетено на националната конференция на партията.

Самият той беше в залата, но избра да остане в ложата за гости.

Бъдете сигурни, че свободата ще ви се отплати. Пожелавам ви да овладеете силата на единството и заедността, защото тя ще ви трябва за преодоляване на много сериозните предизвикателства, които се появяват на хоризонта. Пожелавам ви да бъдете достатъчно търпеливи, но не дотам, че да бъдете принудени да жертвате свободата си”, пише Доган.

Единият от съпредседателите на движението (и спряган за основен фаворит за лидерския пост) Мустафа Карадайъ посочи в доклада си, че основният приоритет е запазването на целостта и единството на партията.

Според него ДПС е „така необходимият фактор на българския политически живот с уникалната си роля за запазване на мира, стабилността и и сигурността - задължително условие през всяко националноотговорно и адекватно на времето управление на страната”.

"Големите неща се случват с големи хора. ДПС е голямо, защото има лидер като д-р Ахмед Доган", завърши словото си съпредседателят на ДПС.

"Опитът за разцеплението на ДПС е обречен на провал, защото няма идея, няма план, няма политическа визия, няма цели, които да повлекат след себе си стотици хиляди последователи".

Това заяви във встъпителното си слово пък бившият зам.-председател на НС и активист на партията Юнал Лютфи. 

"Нашата партия е последователна и предвидима политическа сила, представляваща и защитаваща интересите на своите избиратели, заяви Лютфи. Според него опитът за разцепление на ДПС е като заченат инвитро, в лабораторни условия. „ДПС имаше и десни вътрешнополитически и геополитически приоритети, като всеотдайно работеше за тяхната реализация“, посочи Лютфи.

„Макар и в опозиция чрез своя лидер от трибуната на българския парламент, ДПС заяви, че България трябва да направи своя цивилизационен избор, като НС на България гласува решение за даване на въздушен коридор на военновъздушните сили на НАТО, за да бъдат бомбардирани обекти на територията на Сърбия“, припомни Лютфи.

Тази позиция на ДПС е станала позиция на българския парламент и българското правителство. Събитията, които протичат днес ни убеждават още повече, че тази политика е изцяло в интерес на България, каза той.

По отношение на междусъседските отношение между България и Турция, той посочи, че ДПС винаги е считало, че Балканите, в това число и Турция са неразделна част от Европа.

По думите му, за да има стабилност в Европа, държавите от Западните Балкани трябва да намерят място в НАТО и ЕС. ДПС е най-голямата либерална политическа партия в България. От своето основаване партията следва основните принципи на либерализма, заяви той.

ДПС успя да се утвърди като една от политическите партии, без която не може да се реши нито един национален въпрос, касаещ българското общество“, коментира Лютфи и посочи, че ДПС е член на АЛДЕ. ДПС има своето подобаващо присъствие и в европейския парламент. Нашата партия е последователна и предвидима политическа сила, представлявайки, защитавайки интересите на своите избиратели, както и интересите на цялото българско общество, допълни Юнал Лютфи. 9 години изминаха от членството на България в ЕС, за съжаление, страната ни продължава да бъде най-бедната в ЕС.

България и Турция традиционно са имали добросъседски отношения, и двете страни са неразделна част от Европа, а балканските страни трябва да намерят своето място в НАТО и ЕС, смята Лютфи. България трябва да подкрепя усилията на Турция да стане член на ЕС, изпълнявайки критериите за еврочленство, подчерта той. Тази политика съвпада с националните ни интереси, убеден е Лютфи.

От своето основаване ДПС следва политика на либерализъм, демокрация, свобода на словото, тя се ползва с подобаващ авторитет на международната сцена, подчерта още той.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес