Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Агенцията за бежанците, КЕВР и МОН са били мишени на хакерски атаки, съобщи Божанов

06 юни 2022, 08:34 часа • 1546 прочитания

Агенцията за бежанците и КЕВР също са били мишени на хакерски атаки. Преди матурите имаше неуспешен опит да хакнат сайта на Министерството на образованието. Това съобщи министърът на електронното управление Божидар Божанов в ефира на Нова телевизия.

По думите му щетите са минимални и са поправени навреме. „В „Български пощи” реакцията е била много по-бавна спрямо реакцията в другите институции, които изключват мрежата и включват бекъпите след няколко минути до час. Затова там щетите са толкова големи”, обясни Божанов.

"Прочел съм доста абсурдни новини в социалните мрежи. Най-абсурдното, което Facebook ми препоръча, е материал, че Владимир Путин е умрял още през 2018 г. и сега се замества от двойници. Има всякакви фалшиви новини, които са и част от руската пропаганда", каза министърът. Той съобщи че е попитал Facebook, защо му препоръчва това съдържание, но не е получил ясен отговор.

“Facebook следи не само какво четем в социалната мрежа, но и в различни сайтове. С GDPR трябваше нещата да се променят, но не знам дали го спазват“, заяви министърът.

Божанов говори и за временния хаос с електронните направления и куриозът как мъже бяха пращани на гинеколог. "От 1 юни се въведоха електронните направления и електронните прегледи в националната здравно-информационна система. По начина, по който функционира, тя е само едно едно ядро и всъщност болничните и лекарските софтуери, които се разпространяват от частни компании на свободния пазар, се интегрират и свързват с ядрото. Единият от тези софтуери е имал малко проблеми с интеграцията с ядрото, които те вече са отстранили. Това е довело до куриозни казуси, за щастие в малки мащаби. На практика вече системата функционира стабилно. Просто някои джипита не са си били обновили софтуера. Той е бил готов, но просто не е минало обновлението на техния компютър и затова са се случвали тези проблеми", обясни той.

ОЩЕ: Божидар Божанов за киберсигурността ни: От откуп, за да работят "Български пощи" до модерирането във Фейсбук (ВИДЕО)

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес