Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

АБВ със сериозна критика за антитерористичния закон

15 декември 2016, 13:30 часа • 1420 прочитания

В този си вид антитерористичния закон ограничава гражданските права. Това заяви в парламента народният представител от АБВ и член на вътрешната комисия към Народното събрание Светослав Белемезов.

Според него мнозинството в Народното събрание е отхвърлило без абсолютно никакви основания, а единствено по политически подбуди, серия удачни предложения за корекции на Закона за борба с тероризма, предложени от групата на "Алтернатива за българско възраждане". "Считаме, че не трябва в действащото законодателство да се въвежда терминът "обосновано предположение", доколкото той не представлява императивна възможност, а една мисловна конструкция, която може да се тълкува превратно и по този начин да се ограничат права на граждани. Ако има достатъчно данни, лицето просто трябва да бъде арестувано и да се ограничат правата му по действащия НПК", посочи Белемезов.

Депутатът изрази недоумение и от решението на мнозинството да определи за ръководител на антитерористичните операции политическа фигура без достатъчно полеви и теоретичен опит, каквато често представлява министърът на вътрешните работи. "Считаме, че е целесъобразно, както е определен от Закона ръководителят на Националния оперативен щаб да е министърът на вътрешните работи, така Законът да определи, че ръководителят на антитерористичната операция е главният секретар на МВР", посочи той.

В заключение Белемезов изрази несъгласие и с немотивираното завишаване на сроковете за употреба на специални разузнавателни средства. "Считаме, че предлаганите завишени срокове за прилагане на СРС са необосновано продължителни и създават предпоставки за произвол. Предлагаме да отпаднат и да се прилагат общите положения на действащия закон".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес