Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

АБВ: Калфин се справя чудесно, останалите в управлението да му мислят

17 март 2015, 17:24 часа • 13735 прочитания

Одобряваме какво свършиха представителите ни в изпълнителната власт (бел. ред. - в правителството единствено социалният министър Ивайло Калфин е представител на АБВ), но при продължаващ липса на съгласуваност в управляващата коалиция и забавяне на политиките от програмната декларация ще преразгледаме участието си във властта. Тази позиция разпорстрани Националният съвет на "Алтернатива за българско възраждане".

Националният съвет на партията на Георги Първанов обобщава в десет точки виждането си за управлението и политическата ситуация в България. Накратко позицията одобрява действията на Калфин и критикува общуването и бързината на действие при реформите кабинета "Борисов". Или подробно - Националният съвет на АБВ:

1. Дава висока оценка на участието на представителите на АБВ в изпълнителната власт. Насърчава ги да продължат да работят активно за изпълнение на поетите пред избирателите ангажименти и да влияят според възможностите си при формирането на правителствената политика.

2. Отчита като неработещ механизмa за координиране на политики между партиите, подкрепящи правителството, което създава невъзможност за партньорско сътрудничество и споделяне на отговорността за управлението.

3. Изразява неудовлетвореност от факта, че по голяма част от договорените в Политическата декларация приоритети няма видима работа.

4. Заявява, че при продължаваща липса на съгласуваност между партньорите и координация на провежданите политики и забавяне на договорените в Политическата декларация мерки, АБВ ще бъде принудена да преразгледа своята подкрепа и участие в управлението.

5. Настоява, че българските граждани очакват бързи и енергични действия за укрепване на държавността и справедливостта от правителството и парламента, а не обещания и бъдещи ангажименти.

6. Упълномощава Изпълнителния съвет на ПП АБВ в едноседмичен срок да приеме критерии за оценка на работата на правителството, основани на предизборните ангажименти на партията и договореностите в Политическата декларация.

7. Упълномощава ИС да излъчи контактна група, която да проведе официални разговори с партньорите, на които да представи оценката за изпълнението на Политическата декларация и за механизмите за партньорска координация.

8. На основата на направените оценки и проведените с партньорите разговори, Националният съвет да утвърди предложения за решения на предстоящата Национална конференция относно отношението ни към управлението на страната и управленските политики.

9. Очаква от ПГ на АБВ да продължава да отстоява стриктно поетите пред избирателите ангажименти и политическите решения на партията.

10. Дава пълна подкрепа за представителите на АБВ в изпълнителната власт да продължат активната си работа за провеждане на приоритетните за АБВ и заложените в Политическата декларация приоритети.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес