Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

АБВ иска по-дълъг срок за изглаждане на антитерористичния закон

07 септември 2016, 14:42 часа • 530 прочитания

АБВ иска удължаване на срока между първо и второ четене за внасянето на предложения по Закона за противодействие с тероризма. Това заяви Светослав Белемезов, депутат от партията на Георги Първанов.

Причина за искането бил фактът, че в законопроекта, който мина на първо четене, имало редица несъвършенства.

"Тероризмът е заплаха в световен мащаб, но това, което се предлага като продукт, само по себе си, считам, че не е на необходимата висота. Тероризмът е обществено, социално зло, но не бива под предлог за борба с тероризма да се вкарват идеи и принципи, облечени в закон, които биха застрашили основните човешки свободи на гражданите. В някои моменти този закон звучи страшно. Как ще се раздели заподозреният за тероризъм от обикновения гражданин? Да не говорим, че са предприети неща като „на базата на обосновано предположение“. Това не означава абсолютно нищо в правото. Има тотално объркване на цялата философия на закона. Трябва да се върви към отлагане на приемането на този закон и да се търси широка експертиза и обсъждане, за да не се допусне създаването на „чудовище“, предупреди Бойко Найденов, експерт към АБВ.

„От друга страна сигурно на много хора е направило впечатление, че по редица законопроекти касаещи националната сигурност , обществени обсъждания не бяха предприети – например предложенията за изменение и допълнение на закона за МВР. И за това ние целим с това удължаване на срока между двете четения на антитерористичния закон точно това - да бъде организирана една експертна, обществена среща, след която несъвършенствата в закона да бъдат отстранени“, обясни Белемезов.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес