Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

АБВ: Без кардинални промени в енергетиката, България ще се превърне в дискотека

29 септември 2020, 18:28 часа • 5093 прочитания

Проектът за енергийна стратегия на България до 2030 г. да бъде незабавно оттеглен за преработка, настояват от АБВ. "Внасянето на проекта директно в Народното събрание нарушава два закона", изтъкна зам.-председателят на партията Любомира Ганчева и поясни: "Не може без да бъде предварително одобрен от Министерския съвет, не може и ако не е минало публично обществено обсъждане, каквото няма". 

Според нея в Министерството на енергетиката или не познават законите и не ги спазват, или демонстрират, че за тях те не важат.

България е обречена да остане на тъмно, ако продължава по същия начин, даже по-скоро от приключването на следващото десетилетие, алармира Ганчева, визирайки водената енергийна политика. 

"В този стратегически документ липсва съдържание. Това не е стратегия", категорична е тя и изтъкна, че липсва прогноза за цената на тока за следващото десетилетие. "Или никой не знае какво ще се случи с цената на електричеството, или никой не смее да каже как в резултат на действие или бездействие на това правителство цената на тока ще продължи на расте, както расте в момента".

По думите на зам.-председателя на АБВ, "никой не може да гарантира изобщо ще има ли ток, защото няма базови мощности, има проблеми в електроснабвяването и ако не се направят кардинални промени, България ще бъде в следващото десетилетие една дискотека – тук ще има ток, тук няма да има..., но цените ще бъдат високи като европейските". 

Липсва отговор какво ще се случи в енергетиката в следващите години в основните сектори, не е спомената думата "Белене", няма яснота какво се случва с газов хъб „Балкан“, въгледобива..., посочи още Ганчева, коментирайки проекта на стратегията и отбеляза, че е оставката на енергийния министър е крайно закъсняла.

"Най-доброто решение е е да има оставка на правителството, за да има и енергетика", заяви лидерът на АБВ Румен Петков.

Според него нямат основания твърденията, че ядрената енергетика е встрани от зеления пакет и че трябва да преразгледаме проекта за "Белене". Като аргумент Петков представи справка за ядрените мощности в страните от ЕС: Франция в момента изгражда 4 блока, Англия - два и планира още 14, в Холандия тече дискусия как да бъдат структурирани географски нови блокове, в Унгария се изграждат два, във Финландия – също два и се обсъжда спирането на водните централи, защото оценката на финландските институции е, че водните централи влияят негативно на околната среда. Чехия е в процедура на проектиране на 1200-мегаватов блок, Швейцария от петте си блока търси удължаване до 60 години на четири и Полша готви програма за изграждането на 6 блока.

"Да е ясно, че бъдещето на ядрената енергетика в Европа е неразделна част от зеления пакет. Да сме наясно, че който прави опити да внуши ,че зелената енергетика не се вписва в зеления пакет, просто лъже", заключи Петков.

Автор: Ива Иванова

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес