Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

80 милиона лв. допълнително за медиците на първа линия (ВИДЕО)

18 ноември 2020, 11:55 часа • 1864 прочитания

„Осигуряваме допълнително 80 милиона допълнително за Оперативна програма за „Развитие на човешките ресурси“. С тези средства ще бъдат покривани разходите за всички медици на първа линия, които се борят с пандемията“, заяви по време на правителственото заседание вицепремиерът Томислав Дончев.

Правителството одобри промени в индикативно финансово разпределение по оперативните програми 2014-2020 г. на средствата от новия инструмент на EC REACT-EU, в подкрепа на преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19.

Финансирането от REACT-EU по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР) се увеличава с 80 млн. лева, като с посочените средства ще бъде подкрепена операция с общ бюджет от 120 млн. лева. Операцията ще финансира мерки за превенция и подкрепа за медицинския и немедицинския персонал, който посреща първи предизвикателствата на глобалната пандемична криза, свързана с разпространението на COVID-19.

Чрез предоставяните средства ще се подпомага системата за здравеопазване, вкл. осигуряване на допълнителни възнаграждения на работещия на първа линия медицински и немедицински персонал, осигуряване на безопасни условия на труд и подобряване на работната среда. Предвижда се още организиране и провеждане на обучения на медицински и немедицински специалисти в лечебните заведения за работа при епидемични условия. Основната цел е здравната система да работи ефективно при значителен стрес и да успее да преодолее безпрецедентните предизвикателства, свързани с избухването на втората вълна от заболели от COVID-19 в страната.

Министър-председателят Бойко Борисов възложи на министъра на образованието Красимир Вълчев да продължи с прилагането на гъвкави методи на обучение на учениците по време на пандемията.

„Това не са лесни задачи и не са лесни решения да затваряш хората в домовете им. Застояването на децата вкъщи носи своите рискове -обездвижване, губене на мотивация за учене, десоциализират се, психически проблеми, които ние също отчитаме, когато взимаме решения“, категоричен беше премиерът Борисов. По думите му локалното вземане на решения за преминаване към електронна среда на обучение остава най-правилният подход за учебните заведения. „Този метод е правилен – там, където няма зарази, децата да учат. Другите места – следете броя на заболелите, така че да щадим и учителите и използвайте родителите при взимането на решения, защото това касае техните деца. Ние мислим най-доброто“, подчерта министър-председателят.

Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че обучението в електронна среда за учениците е ефективна алтернатива, когато става дума за по-кратък период от време. „Обсъдихме с министър Ангелов, следим стойностите и даваме възможност да се прилага в училищата подход на редуване присъственото обучение и обучението в електронна среда“, допълни Вълчев. Той посочи, че е обсъждано и ще бъде предложено решение за задължително носене на защитни маски в класните стаи за учениците от 5 до 12 клас. Министърът на образованието посочи, че до момента България има най-либералния режим спрямо другите европейски държави по отношение на маските за учениците.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес