Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

70 членове на СИК в област Благоевград не се явили в комисиите сутринта (ВИДЕО)

27 октомври 2024, 13:20 часа • 1554 прочитания

10.19% е активността в област Благоевград по данни към 11 ч. днес. Това обяви на брифинга в 11.30 ч. председателят на РИК Мартин Бусаров, предаде БГНЕС.

Най-висока е активността към този час в община Белица - 22.33%, следва Якоруда - 21.01 на сто, трети са в община Струмяни с 18.44 %. Най ниска е активността в община Благоевград-едва 5.07 на сто. „12 жалби и сигнали са постъпили до РИК от началото на изборния ден. Те касаят агитация чрез деца като този сигнал е за община Якоруда, където се твърди, че на концерт, организиран от ДПС – Ново начало, са присъствали деца. Има и две снимки на предизборен митинг. Друга част от сигналите касаят непристойно поведение на член на СИК в Сандански“, обясни Бусаров.

Още: ЦИК: Заради проблеми към обяд е преустановено гласуването на 35 машини (ВИДЕО)

По думите му е изпратен е сигнал до РИК и за общините Гърмен и Сатовча, в които се казва, че параваните били високи и не можело да виждат какво се случва. Притеснението е на представителите на партии „5 машини са спрени и в тези пет секции ще се проведе само вот на хартия - 3 в Благоевград, една в Разлог и една в Петрич. Очаква се още две машини – една в Разлог и една в Сандански, да бъдат изключени от вота и да се премине в тези секции само на хартиено гласуване.

"Проблемът е, че не се печати бюлетина от машинното гласувано, но ако се – не е бюлетина, а малка разписка с номера на секцията. От СИК в Сандански има снимка с куп разписки, които е разпечатала машината“, добави председателят на РИК. 

Още: Галъп: Избирателната активност към 11 ч. е 10,4%

Според него явно избирателите не могат да гласуват с машина. РИК дават възможност на техниците първо да работят по отстраняването на проблеми и едва когато те кажат, че това е невъзможно, тогава се преустановява гласуването в СИК машинно. „Над 30 сигналите за дефектирали машини в нашия район. От 7 сме получили, че не може да се отстрани проблема. Очаква се от останалите секции да дадат информация дали проблемът е временен. Избирателите са спокойни. При такива сигнали на избирателите се дават хартиени бюлетини. На никой не е отказано правото на глас.

Неявили се членове на СИК

Сутринта не се явиха близо 70 члена – председатели и секретари на СИК в областта, около 45 са в Община Благоевград. Между 7,50 и 8 ч. трябваше да търсим хора, които да заменят тези, които не са се явили и до 9,50 ч. получихме потвърждение, че навсякъде са се явили членове.

Навсякъде секциите започнаха нормално работа. В някои секции ще се работи със 6 или 8 члена, защото партиите не са дали нови членове“, добави Бусаров.

Още: Куриозно: Режат с флекс врата на избирателна секция в Пловдив

Той критикува партиите, които са подходили, по негови думи, непрофесионални и неотговорно към осигуряването на членове на СИК. „Но успяхме с общи усилия да стартираме изборния ден. РИК изказва силно възмущение. При закъснение на членове на СИК, процедурата е да се извърши замяна – тоест да се направят предложения за запълване на съставите поради неявяване на членове“, похвали се председателят.

Той обясни, че необучените нови членове на СИК звънят до РИК с нелепи въпроси. „Надяваме се изборния ден да завърши нормално, дано няма много грешки след стотиците смени в СИК-овете. Очакваме утре да приключим до 16 часа“ прогнозира Бусаров, цитиран от БГНЕС.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес