Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо Ревизоро не казва кой е частният ВЕЦ, за който имало вода, а за Пловдивско нямало?

07 януари 2021, 13:45 часа • 13682 прочитания

"Не може да си представите, че цялата каскада Белмекен работи, за да захрани един частен ВЕЦ с 9 кубика. И въпросът е от тези 9 кубика дали не може 5 да изпратим в един язовир, който е празен, за да захраним цяла Тракия. Те ми казват: "За ВЕЦ-а можем да положим усилия да продължи водата и да влезе в празния язовир. Ееее, тук е много трудно". Това заяви дословно на 6 януари екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро в сутрешния блок на Българската национална телевизия (БНТ).

Кой е този частен ВЕЦ и съществува ли въобще? Димитров така и не говори с имена пред БНТ.

Експерти и източници на Actualno.com от администрацията казват, че всъщност няма никакъв частен ВЕЦ в този случай. Става въпрос за идея, която, според наша неофициална информация, Димитров подкрепя - да бъде прекарана тръба от юг на север, от каскадата Белмекен - Сестримо - Чаира, до язовир "Пясъчник", за да се съкрати маршрут.

Само че и в момента вода от тази каскада стига до "Пясъчник". Механизмът е следният - началото на каскадата Белмекен - Сестримо - Чаира е язовир Белмекен. По трикилометров тунел с диаметър 4 метра и 2 километра подземен напорен тръбопровод водата от язовира постъпва във ПАВЕЦ Белмекен. Водите от централата отиват в разположения непосредствено до централата дневен изравнител "Станкови бараки". По тунел и подземен напорен тръбопровод с обща дължина 5 километра водата от изравнителя достига до ВЕЦ "Сестримо". Водите, обработени от втората централа, по трикилометрова безнапорна деривация, достигат до дневния изравнител на ВЕЦ "Момина клисура", а след централата водите по 70 километра тунел се транспортират към язовир "Пясъчник", който служи за напояване на горнотракийското поле.

Проверка на Actualno.com показа, че и двата ВЕЦ-а - "Сестримо" и "Момина клисура", не са частни, а са на Националната електрическа компания (НЕК). Язовир "Пясъчник" се намира в Пловдивска област и се ползва за напоителни нужди т.е. не е изрично предвиден като питеен! Той е част от "Напоителни системи" и принципал е Министерството на земеделието и храните.

Според експертно мнение, прекарването на друга тръба извън описания маршрут на водата от каскадата на Белмекен до "Пясъчник" ще изисква повече помпени станции, за да се осигури необходимия напор.

Позицията на ВиК Варна

От ВиК дружествата са категорични, че проблем няма, тъй като само през декември в язовир "Камчия" са се влели 20 милиона кубика и в момента той е пълен наполовина.

Водна криза по Черноморието няма да има както тази година, така и надявам се, следващата. Тъй като водните количества, които ползваме в област Варна са достатъчни, за да не се притеснява населението от такъв проблем, категоричен е инж. Валентин Вълканов от ВиК Варна.

МОСВ издава годишен график, който при нас дойде през октомври. През декември министърът реши, че трябва да намали водните количества, които самият той е разрешил и това повлия на баланса на водата, затова аз уведомих МРРБ, областния управител и кмета на Варна да не се променя количеството на водата, допълни инж. Вълканов пред БНТ.

За мен е недопустимо институциите да си разговарят през медиите и да се спекулира с тази толкова болезнена тема - остава ли населението на Варна и Бургас без вода. Не знам от какво е продиктувано това поведение на министъра, коментира областният управител на Варна Стоян Пасев. Да, нивата на язовирите са по-ниски, но е твърде рано да обявяваме бедствено положение, заяви Пасев. Той категорично отрече обвинението на министъра, че Варна бездейства от 11 месеца.

Още: Колко е широк гърбът на Ревизоро?

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес