Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо 18-годишната Джесика създаде лого на Момино село?

26 септември 2019, 08:06 часа • 15206 прочитания

18-годишно момиче от Момино село, община Раковски, създаде идея да бъде сътворено лого за населеното място, в което живее. Джесика Карапанова е вдъхновена от красотите на селото и желанието й е да разкаже за тях на целия свят. Идеята за лого на Момино село възникнала по време на инициирания от самата нея проект, състоящ се от четири картини, които разказват историята на населеното място.

Джесика е родена във Великобритания, но след 8-годишно жителство там, семейството й се връща обратно в България. „Не съм родом от тук, но поех тази инициатива, защото от както живея в Момино село, аз се вдъхнових от красотата, свежия въздух и спокойствието, което ме зарежда с позитивна енергия и настроение. Стремя се всички жители да видят и оценят в какво прекрасно място имат, защото силно вярвам че Момино село притежава много потенциал за развитие”, обясни за Actualno.com тийнейджърката.

Тя се е амбицирала да осъществи подобна кауза, след като е прочела и книгата с историята на населеното място. Картините на Джесика ще бъдат презентирани на мащабен билборд на центъра на населеното място, за да може всички да се запознаят с идеята. Логото представлява нарисувана мома и зад нея – огромно слънце и ще бъде положено на знамето на селото. Темата произлиза от самото име на населеното място. Според книгата с историята на селото, през 1934 г. инспектори са го посетили, за да променят името му от “Муртатлий” на “Момино село”.

В този ден се е провеждало тържество, на което присъствали предимно моми, танцуващи български народни танци и по-конкретно - хоро. Поради това голямо наличие на женско присъствие тогава, селото е получило името си. Именно за това, момата е важен символ на населеното място, а слънцето зад нея изобразява трудолюбивите хора, които от ранна сутрин до късна вечер не спират да работят. Самите цветове на носията са тези, от трибагреника на България. Цялата композиция ще бъде позиционирана на знамето на селото и където и да бъде представяно, то винаги ще символизира младостта и трудолюбието на местните жители.

18-годишната Джесика сподели, че още от ранна детска възраст изкуството е нейната страст. А името й е избрано лично от майката на момичето. Тя я е кръстила на актрисата, певица и дизайнерка Джесика Симсън. „Аз съм художник и моден дизайнер. От ранна възраст изкуството е моята страст и мотивация и до ден днешен не спирам да творя и да осъществявам мечтите си. С моето семейство живяхме осем години във Великобритания, преди да се завърнем в България и да заживеем в Момино село”, разказва Джесика. Тя добави, че от малка участва в много дизайнерски и художествени конкурси, от които е печелила призови места на интернационално ниво, представяйки Великобритания.

За успехите си тийнейджърката е награждавана трикратно в парламента и Бъкингамския дворец. Джесика казва, че семейството й винаги я подкрепя във всяко начинание и я стимулира и мотивира да продължа напред. Майка й е била модел и инструктор по спортни танци, а баща й - инженер. Има брат, който е на 12 г. Проектът на 18-годишната инициаторка ще види бял свят, след като бъде предложен за одобрение от Общински съвет-Раковски на заседанието през следващия месец. „Сигурен съм, че идеята ще получи пълна подкрепа и ще бъде реализирана”, коментира инициативата общинският съветник от местния парламент на Раковски – Рангел Матански.

Теодора Димитрова
Теодора Димитрова Отговорен редактор
Новините днес