Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради "Старт в кариерата" млад мъж осъди Агенцията по заетостта

08 януари 2016, 15:44 часа • 5642 прочитания

Заради провален шанс за кариера, малд мъж успя да осъди Агенцията по заетостта. Става въпрос за случай, касаещ програмата "Старт в кариерата", съобщава в. "Марица".

Осъдителната присъда е издадена в Административния съд в Пловдив т.е. на първа инстанция. Обезщетението, посочено от съда по делото, е 900 лева.

През 2011 г. авторът на иска кандидатствал за работно място по програма "Старт в кариерата". Не бил допуснат до надпреварата и дори не бил уведомен за причините. Наложило се младежът да подава заявления по Закона за достъп до обществената информация, за да разбере аргументите да не бъда включен в програмата. След това оспорил заповедта на Агенцията по заетостта в съда и през 2013 г. тя била отменена като незаконосъобразна. Към този момент обаче свободните работни места по програмата вече били заети.

Именно заради това младият мъж завел дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, като обяснил, че срещата му с бюрокрацията породила у него чувство за несправедливост и безпомощност в борбата с администрацията, разочарование, безпокойство и безсъние. Не на последно място изтъкнал и че му се наложило да влага усилия, за да разбере защо е получил отказ. Затова той е поискал 2500 лева обезщетение, но съдът присъжда 900 лева.

Агенцията по заетостта, която трябва да плати и 300 лв. разноски по делото, освен обезщетението, може да обжалва решението пред Върховния административен съд.

Снимка: Архив

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес