Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започват интензивни съвместни проверки на язовирите в Пловдивско

21 септември 2017, 11:20 часа • 777 прочитания

Стартират интензивни съвместни проверки на инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и служителите на Областна администрация Пловдив на язовирите в региона. Координирането на общите действия бяха обсъдени на среща между председателя на ДАМТН Петър Горновски, главния секретар на агенцията Валентин Чиликов и областния управител Здравко Димитров, съобщиха от агенцията.

На територията на областта има 308 язовира като от началото на годината са направени 102 проверки на тях, стана ясно по време на срещата. Голяма част от тях са съвместни между институциите. „Важно е да подобрим оперативния контакт и при нужда да предприемаме спешни съвместни действия“, подчерта Петър Горновски. Той допълни, че за държавната агенция е от голяма важност доброто партньорство с областната администрация като представител на държавата на място.

По искане на областния управител Здравко Димитров бе предоставена и подробна информация за всички водоеми с констатирани проблеми. На територията на областта те са 56, но повечето от тях не представляват непосредствена заплаха за населението или инфраструктурата. „Все пак е важно да се засили вниманието към тях и да се предприемат действия“, посочи председателят на държавната агенция. Той допълни, че основен проблем има с един язовир, който се намира в близост до бившето военно летище Чешнегирово и е с неизяснена собственост към този момент. По време на срещата бе догорено на този водоем и другите проблемни съоръжения да се извършат съвместни инспекции преди зимния сезон.

Снимка: архив

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес