Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започнаха реални дейности по укрепването на тютюневите складове в Пловдив

06 юни 2017, 16:13 часа • 1448 прочитания

Започнаха реални дейности по укрепването на двата изгорели през август миналата година тютюневи склада в Пловдив, дарение на града от големия благодетел Димитър Кудоглу, предаде БГНЕС.

Сградите са паметници на културата и самостойно, и като част от ансамбловия паметник на културата - Тютюневият град наоколо. Италианските собственици- фирма " R.I.P.A" извършва чрез подизпълнител ремонтните дейности. В момента се стига фундамента до 55 см дълбочина и се поставят анкерни конструкции, които ще укрепят стените така, че сградата да устоява на земетресение или други явления.

Все още не е ясно какво ще бъде предназначението на сградите и какво ще се строи вътре, но външният им вид ще бъде възстановен. Очаква се до три месеца работата да бъде завършена. Третият склад на ул."Иван Вазов", собственост на същата фирма, от който започна пожарът, няма нужда от подобно укрепване, обясни за БГНЕС ръководителят на обекта Ваню Тотев.

Пожарът избухна на 20 август и опустоши четири сгради, а преди дни завърши делото срещу клошаря Любомир Данчев, обвинен в неумишлено подпалване. Той беше осъден на 4 години затвор.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес