Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Взеха проби за наличие на уран от сондажния кладенец на Белозем

19 април 2017, 14:09 часа • 1377 прочитания

Взети са проби за наличие на уран от сондажния кладенец, снабдяващ с питейна вода жителите на село Белозем, община Раковски. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив кметът на населеното място Иван Тачев. По думите му резултатите от взетите проби ще са ясни до месец.

„Очакваме резултатите, но мисля, че няма да има проблем. Досега нито един от жителите на селото не е изразил безпокойство по отношение на питейната вода, след случилото се в Хасково и Първомай. Няма смисъл да се всява излишна паника. Просто искаме да сме сигурни – това е целта на взетите проби. Всички в селото са наясно, че много време тук е добиван уран“, коментира Иван Тачев.

Той посочи, че находището на уран се е намирало на 1 километър от сондажния кладенец, който захранва село Белозем с питейна вода. „Досега при проверки не е установявано наличие на уран във водата. Рискът сега да се случи е минимален, да не кажа и нищожен. Няма повод за безпокойство“, заяви Тачев. Кметът на Белозем подчерта, че ако изследванията за наличие на уран са положителни, информацията няма да бъде скрита. „Преди време изследвания установиха, че във водата има завишено количество на манган, но причината са етернитовите тръби“, обясни Тачев.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес