Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всеки ден регистрират нови случаи на хепатит А в Столипиново

28 юли 2016, 13:37 часа • 371 прочитания

Всеки ден се регистрират нови случаи на заразени с хепатит А в ромския квартал „Столипиново“ в Пловдив. Това каза д-р Моника Троянчева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция.

По думите й, заразените вече са 19, а бройката им се увеличава с всеки изминал ден.

„Опасността за населението остава, тъй като хигиената в квартала е много занижена“, каза още д-р Троянчева, която прави периодични проверки.“Това, което видях тази сутрин е, че контейнерите са празни, а боклукът е изхвърлен от страни“, каза още д-р Моника Троянчева

Според нея непрекъснато има движение извън махалата, което е много притеснително. „Ангажирала съм представители на две неправителствени организации и на местната църква, които да обясняват на живущите в квартала, колко е сериозна заразата с хепатит А и, че ако искат да я избегнат трябва да повишат личната си хигиена“, каза още д-р Моника Троянчева.

По думите й, освен, че има опасност за цялата ромската махала, има и за останалата част от града, тъй като това не е изолиран квартал. Според Троянчева, епидемията в „Столипиново" не е овладяна, пише „Фокус“.

„В Асеновград случаите са 31, но условията в циганската махала са по-добри и се взимат мерки“, каза още д-р Моника Троянчева. „Общината много по-активно е организирала сметосъбирането и сметоизвозването и самите хора имат по-сериозно отношение, това е разликата между двете ромски махали“, каза още д-р Моника Троянчева.

Стефани Вакарелийска
Стефани Вакарелийска Отговорен редактор
Новините днес