Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Пловдив продължават с плана да строят хотел на мястото на "Ориент Табако"

16 март 2016, 07:14 часа • 4764 прочитания

Прахът от съборената сграда на тютюневия склад "Ориент Табако" в Пловдив все още не се е вдигнал, но проектантите на инвеститора вече са разработили какво ще има на мястото на "културното наследство.

Според показани от "Под тепето" визуализации каквото е останало от старата сграда, ще бъде вградено в бъдещия хотел "Хилтън", вероятно с частична възстановка. Не е ясно дали проектът е представен в общината и за съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство. От него обаче се разбира, че инвеститорът не се отказва от плановете си да застрои терена въпреки впускането на институциите във всякакви проверки. По случая води разследване и прокуратурата, а министърът на културата Вежди Рашидов настоява сградата да бъде възстановена в първоначалния ѝ вид. Намеренията на това място да има "Хилтън" са отдавнашни, но първоначално проектът беше за 17-етажна сграда, а сега мащабите са намалени, уточнява в. "Сега".

Междувременно задочните спорове между Министерството на културата и Община Пловдив продължават. Пред "24 часа" вчера (15 март) кметът Иван Тотев се оплаква, че в Института за паметници на културата вече не си вдигали телефона и затова той ще прати запитване по Закона за достъп до обществена информация за тютюневия склад на "Одрин" 8. Той уверява, че общината винаги съблюдава опазването на културно-историческото наследство. "Много колеги страдат от тромавите процедури на Института за паметници на културата, но не смеят да го изрекат на глас", казва още Тотев.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес