Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Пловдив е открито огнище на птичи грип

19 ноември 2018, 18:50 часа • 2487 прочитания

Открито е огнище на птичи грип в Пловдивска област и по-конкретно в село Чоба, община Брезово. Това предаде радио „Фокус”, позовавайки се на информация на д-р Камен Янков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Пловдив.

Заразени са 1970 патици в обект за водоплаващи птици. Заболяването е било доказано в петък, а днес птиците са били унищожени.

Това е четвърто поред огнище на птичи грип за по-малко от два месеца в областта. „Първите три са в Манолско Конаре, в заден двор, в Трилистник, и в Богданица”, разкрива д-р Янков.

Това е първото за водоплаващи птици, предишните са ферми за кокошки носачки. До днес унищожените заради заразата птици са били 80 000.

Взети са всички предпазни мерки за ограничаване на заразата, уверява той.

„Фермерите също трябва да спазват предписанията, те са запознати подробно с мерките”, каза д-р Янков и припомни, че в сряда е имало работна среща с птицевъдите, на която отново са били припомнени изискванията.

Те представляват забрана за безконтролно движение на животни, спазване на необходимия контрол и самоконтрол по отношение на заболяването, задължително ограден обект, птиците, както и фуражът им да са на закрито и др.

Определена е 3-км предпазна зона около засегнатия обект и 10-км наблюдаваща зона.

„Собствениците на предишните заразени огнища все още не са обезщетени”, разкрива д-р Янков и уточнява, че кокошките носачки не подлежат на контрол от статистиката, затова са сключили договор с оценител.

В момента все още се изчаква да бъде изготвена оценката и да бъдат подготвени документите за обезщетения. Това се очаква да стане до края на другата седмица.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес