Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шофьор отива на съд заради предоставяне на фалшива диплома за средно образование

22 февруари 2016, 13:33 часа • 19104 прочитания

Районна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт в съда срещу Благой М., на 32 г. от гр. Пловдив, за съзнателно ползване на неистински официален документ, като за самото му съставяне на може да се търси наказателна отговорност, съобщиха от прокуратурата.

Обвиняемият Благой М. е с начално образование и притежавал свидетелство за управление на моторно превозно средство категория „В“. Към момента, когато го бил придобил, действащата нормативна уредба не изисквала определен образователен ценз.

В началото на 2014 г. обвиняемият Благой М. се записал на шофьорски курсове за придобиване на свидетелство за категория „С“ и му станало известно, че за да получи документа, освен успешно издържан теоретичен и практически, е необходимо да има завършено средно образование, а той нямал. По това време работел на строителен обект на бул. „Източен“ в Пловдив и споделил със свой колега, че липсата на диплома е пречка да получи документа.

Непознат мъж, който по това време минавал по улицата, случайно дочул разговора и предложил на обв. Благой М. срещу сумата от 200 лева, снимка и личните му данни, да го снабди с диплома за завършено средно образование. Той се съгласил и дал парите, както и документите. На следващия ден обв. Благой М. получил от неустановеното по делото лице диплома за придобито средно образование със специалност, издадена от професионална гимназия в Пловдив, пише още БГНЕС.

На 26 април 2014 г. обв. Благой М. отишъл в сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР-Пловдив и представил в оригинал и заверено копие дипломата с цел издаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство категория „С“. Вида на хартията на оригинала усъмнила служителя, който приел документа.

Извършената проверка в регистрационните книги на професионалната гимназия констатирала, че учебното заведение не е издавало такъв документ на обв. Благой М. Това се установило и от заключението на съдебно-техническа експертиза. Разпитан в хода на досъдебното производство обвиняемият се признава за виновен и дава подборни обяснения за случая. Предстои Районен съд-Пловдив да насрочи заседание по делото. 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес