Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С традиционни обичаи българи, руснаци и арменци посрещнаха заедно пролетта в Пловдив

10 март 2019, 18:45 часа • 7523 прочитания

В навечерието на Великденските пости, българи, руснаци и арменци заедно се събраха, за да посрещнат пролетта в Пловдив. След много приповдигнато настроение, представители на трите народа показаха традиционни за своите страни ритуали в слънчевия неделен ден в квартал „Капана“.

Празникът започна в 15 часа в неделя със специалното участие на кукерите от фолклорен ансамбъл “Слав Бойкин” към Народно читалище “Кирил и Методий” в гр. Раковски. Ансамбълът е един от малкото в България, който пази вековната традиция на кукерските игри. Стотици зрители обиколиха сцената „Ядрото“, за да видят как кукерите гонят злото в началото на пролетта.

Пловдивчани и гости на града имаха възможност да наблюдават и интерпретация на българския обичай „хамкане“. Според него се завързва на греда на тавана червен конец, на който е закачено парче халва, сирене или варено яйце. Децата се нареждат в кръг на пода, с ръце отзад и когато бабата разклати конеца, се надпреварват да захапят парчето с уста. Празникът не мина и без прескачане на огън, което е традиционно както за нашия народ, така и за руснаците.

Гостите от Русия пък показаха как отбелязват празника, наречен Масленица. Той е един от най-веселите старинни руски народни обичаи, който символизира сбогуването със зимата и тържественото посрещане на пролетта. Главната атракция при тях е ритуалът с паленето на сламена кукла, която символизира Баба Зима.

Така руснаците се сбогуват с нея и посрещат пролетта. Неизменна част от руската "Масленица“ са и вкусните "блини“ – палачинките, символ на Слънцето, които днес те приготвиха.

Арменският Пун Парегентан пък ни води в Райската градина и разказва за безгрижния живот на Адам и Ева. Арменският народ отбелязва този ден с пищни празненства и изобилни трапези. Всички си ходят на гости, организират се улични карнавали. Специално за деня се приготвят ориз със сушени плодове и много масло, традиционни таханови хлебчета и гевречета със сусам и мед. Арменците показаха и как се прави традиционният великденски календар от пера лук, като почти всички гости получиха такъв за спомен.

Днешното събитие се организира от Народно читалище „Захари Стоянов-1984“ и Фондация „Заедно“ в Пловдив. То е част от проекта „Да посрещнем пролетта заедно“, който се реализира с подкрепата на Община Пловдив и е включен в културния календар на града през 2019-та година. Първото съвместно честване на празника бе през 2017 г., по идея на Фондация „Заедно“ и Дом на етносите в Пловдив. Тогава в него се включиха и гости от Македония, а на благотворителния базар участваха и представители на еврейската, италианската и турската общност.

Елин Андреев
Елин Андреев Отговорен редактор
Новините днес