Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ромите напуснаха Войводиново след преговори, лично кметът ги откара

09 февруари 2019, 19:30 часа • 8492 прочитания

Ромите, които тази сутрин се завърнаха във Войводиново заедно с адвокат и правозащитници, отново напуснаха махалата. Кметът на селото Димитър Тосев ги изведе с бус, който шофираше лично.

Както вече ви съобщихме, около 40 души, обитатели на разрушената ромска махала в пловдивското село Войводиново, се върнаха днес в селото заедно с правозащитници.

Част от къщите са съборени, други предстои да бъдат премахнати, тъй като всички те са незаконно построени. След появата на групата в селото, днес там пак възникна напрежение и се наложи да бъдат насочени специализирани полицейски сили и жандармерия.

Местното население започна да се събира, но полицията не допусна преки контакти.

Напрежението във Войводиново избухна през януари, когато двама братя от ромската махала пребиха командос. И двамата са за постоянно в ареста, но това доведе до изселване на ромите, които живеят там от около 20 години.

Населението на селото излиза на протести няколко пъти, включително и след определянето на мярката на неотклонение на двамата нападатели.

Протестите бяха прекратени по- късно, но днес хората пак се събраха около църквата. Жандармерията охранява достъпа до ромската махала. 

Веселина Божилова
Веселина Божилова Отговорен редактор
Новините днес