Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

РДНСК: Разрешителното за строеж върху съборения през пролетта тютюнев склад в Пловдив е нищожно

02 септември 2016, 14:15 часа • 1645 прочитания

Фирма „Одрин 8“, с адрес ул. „Одрин“ 8, е получила незаконно разрешение за строеж на мястото на тютюневия склад зад автогара Юг в Пловдив. Припомняме, че складът „Ориент Табако“ беше почти разрушен на 6 март, неделя, тази година и останките му бяха спасени след протест на пловдивчани.

Със заповед на началника на РДНСК Южен централен район в Пловдив това разрешение за строеж бе прогласено за нищожно – непораждащо каквито и да било правни последици от момента на издаването му. Съобщението за заповедта е на прокуратурата. Началникът на РДНСК Южен централен район уточнява, че в първоначалното разрешително „са допуснати множество нарушения на разпоредбите на Закона за устройство на територията и Закона за културното наследство“. Освен това разрешителното е издадено без задължителното съгласуване с Министерството на културата (МК).

По скандалния случай с обвинения са главният архитект на Пловдив Румен Русев и управителят на "Одрин 8" Георги Бранеков. Двамата са обвинени за противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културно наследство, за което Наказателният кодекс предвижда от 1 до 5 години затвор и глоба от 5000 до 15 000 лева. Бранеков е обвинен и в документно престъпление, за което наказанието е до 8 години затвор. Според прокуратурата Русев е презаверявал две разрешения за строеж за „Многофункционална сграда с офиси, хотел и бизнес апартаменти, общежития, хранителен магазин и подземен паркинг" и за "Общежития", без да са били отстранени нередностите в документацията на "Одрин 8" и след като му е представено пълномощно, което се отнася до имот, несъществуващ в кадастралната карта на Пловдив.

Припомняме, че на мястото на „Ориент Табако“ имаше план да бъде построен 10-етажен хотел. инвеститорът е фирма „ПИ ДЖИ ТРЕЙД" АД с изпълнителни директори Александър Николич, Десислава Колева и Георги Бранеков.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес