Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Раковски в очакване на Папа Франциск през май

13 декември 2018, 15:38 часа • 5409 прочитания

Главата на Римокатолическата църква Негово Светейшество папа Франциск ще осъществи апостолическо пътуване в България от 5 до 7 май догодина, като посети градовете София и Раковски. В официалното лого на посещението, публикувано от Пресслужбата на Светия престол, става ясно, че посещението е повлияно от духа на монсеньор Анджело Джузепе Ронкали, служил 10 години в България като апостолически делегат, а по- късно седнал на престола като папа Йоан XXIII. Той има богато духовно наследство, в което най- много блести енцикликата "Мир на земята"- „Pacem in terris“ от 11.4.1963 г. Визитата на папа Франциск в България е посветена на мира, на мира в региона, на мира в света. 

В логото, наред с цветовете на флага на Светия престол - бяло и жълто, е вплетен и трибагреникът на българския национален флаг.

Град Раковски е най-големият град в България, където преобладаващото население изповядва католицизъм. Църквата е част от Римокатолическа епархия София и Пловдив. В града има няколко католически църкви, катедрали и манастири. Католическата църква "Пресвето Сърце Исусово" в Раковски е втората по големина на Балканите след катедралата в Загреб. Освен нея, в Раковски има още две катедрали - "Непорочно зачатие на Дева Мария" и " Св. Архангел Михаил", както и католически манастир. С основание град Раковски е наричан понякога „столица на католицизма“ в България. Факт е, че от началото на ХIХ век село Калъчлии - днешният квартал "Генерал Николаево" се е утвърдило за известно време (до 1835 г.) за център на епархията. Селата, формирали днешния град, са родно място на пет католически епископа, избрани през XX век. 

След визитата на папа Йоан Павел Втори през 2002-ра година в България, това ще е второ посещение на Глава на Римокатолическата църква у нас и първо в Раковски. 

Веселина Божилова
Веселина Божилова Отговорен редактор
Новините днес